A cukorrépa fele, a kukorica negyede még a földeken van

2019. november 18. - 12:58 | Belföld

A novemberi csapadékos időjárás az egész országban hátráltatta az őszi mezőgazdasági munkákat. Az országban a kukorica 76%-át, a cukorrépa 53%-át takarították be a múlt hét végéig – tájékoztatta a TASR-t Jana Holéciová, a Szlovák mezőgazdasági Kamara (SPPK) szóvivője.

A cukorrépa fele, a kukorica negyede még a földeken van
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

„A Galántai járásban kiadós esőzések voltak az elmúlt napokban, emiatt akadozott a betakarítás. Másrészt az eső jót tett az őszi vetésnek, vagyis megalapozta a jövő évi jó termést” - tette hozzá Holéciová.

A komáromi járás területén 40-60 milliméternyi eső esett. Ott a kukorica 78%-át takarították be, a hozam hektáronként 7,39 tonna. A cukorrépának már a 88%-át felszedték, a hozam 50 tonna. Az őszi vetést a tervezett terület 95%-án sikerült elvégezni.

Holéciová azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság szeptemberi-októberi jelentése szerint Európa számos részén okozott gondot a betakarítás és az őszi vetés elvégzésekor a túl nagy szárazság, illetve más területeken a szokásosnál több csapadék. Ugyanakkor összességében elmondható, hogy a mezőgazdasági termelés szempontjából Szlovákiában és Európában is több csapadékra lenne szükség.

(TASR)

Címkék: mezőgazdaság