Čurilla nem járt sikerrel a bíróságon, továbbra is szolgálaton kívül marad

2023. november 23. - 14:47 | Belföld

A Pozsony IV Városi Bíróság csütörtökön elutasította a felfüggesztő intézkedésre irányuló javaslatot Ján Čurilla NAKA-nyomozó esetében, akit a belügyminiszter helyezett szolgálaton kívül.

Čurilla nem járt sikerrel a bíróságon, továbbra is szolgálaton kívül marad
Illusztráció (Fotó: TASR)

A bíróság döntéséről a nyomozó ügyvédje, Peter Kubina számolt be a közösségi oldalán. Elmondása szerint tiszteletben tartják az ítéletet, viszont annak kiindulópontjait és következtetéseit helytelennek tartják, és nem azonosulnak velük. Ezért jelezte, hogy az ügyben fellebbezést nyújtanak be.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter még októberben döntött úgy, hogy szolgálaton kívül helyezi Ján Čurillát és a hozzá közel álló nyomozókat. Mindezt arra a törvényre hivatkozva tette, amely szerint ideiglenesen fel kell függeszteni azt a rendőrt, akit megalapozottan gyanúsítanak bűncselekmény elkövetésével. Kubina akkor érvénytelennek minősítette Šutaj Eštok parancsát rámutatva, hogy mivel az érintett nyomozók védett bejelentői státuszban részesültek, a szolgálaton kívül helyezésükhöz szükséges az illetékes hivatal engedélye is, ez viszont nem történt meg. A bejelentők védelmére létrehozott hivatal is közölte, hogy a belügyminisztériumnak hozzá kellett volna fordulnia az ügyben. Šutaj Eštok úgy véli, a döntésével nem követett el törvénysértést.

Noha most a bíróság elutasító ítéletet hozott Čurilla ügyében, múlt héten egy másik nyomozó, Štefan Mašin esetében megállapította, hogy a belügyminiszter hibát követett el, így a nyomozót visszahelyezte a szolgálatba.


TASR/para