Čurilla újabb rendőrtársa folytathatja a munkáját

2023. november 30. - 12:06 | Belföld

Újra végezheti a munkáját Milan Sobota rendőr, akit Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter helyezett szolgálaton kívül. A bíróság határozatáról Peter Kubina, a Ján Čurilla NAKA-nyomozót és társait képviselő ügyvéd számolt be.

Čurilla újabb rendőrtársa folytathatja a munkáját
Matúš Šutaj Eštok (Fotó: TASR)

Kubina rámutatott, hogy három rendőr esetében a javukra döntött a bíróság, három esetben pedig azt állapította meg, hogy nem rendelkezik felhatalmazással, és nem nyilatkozott a belügyminiszter intézkedéseiről a bejelentők védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban. „Két ellentétes vélemény kristályosodott ki a joghatóság kérdésével kapcsolatban, ezért helyénvaló, hogy a Fellebbviteli Bíróság véleményt nyilvánítson az ügyben, és kiegyenlítse a nézeteket akár az egyik, akár a másik irányba” – jegyezte meg az ügyvéd.

Kubina hozzátette, hogy az összes javaslatot ugyanúgy indokolták meg, miközben mindegyikről más-más bíró döntött. Csütörtökön az ügyben utolsóként szereplő rendőr, Branislav Dunčko ügyében is megszületik az ítélet.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter még októberben döntött úgy, hogy szolgálaton kívül helyezi Ján Čurillát és a hozzá közel álló nyomozókat. Mindezt arra a törvényre hivatkozva tette, amely szerint ideiglenesen fel kell függeszteni azt a rendőrt, akit megalapozottan gyanúsítanak bűncselekmény elkövetésével. Kubina akkor érvénytelennek minősítette Šutaj Eštok parancsát rámutatva, hogy mivel az érintett nyomozók védett bejelentői státuszban részesültek, a szolgálaton kívül helyezésükhöz szükséges az illetékes hivatal engedélye is, ez viszont nem történt meg. A bejelentők védelmére létrehozott hivatal is közölte, hogy a belügyminisztériumnak hozzá kellett volna fordulnia az ügyben. Šutaj Eštok úgy véli, a döntésével nem követett el törvénysértést.


TASR/para