Cviková bírónő tevékenységét felfüggesztette a Bírói Tanács, Maruniakováét nem!

2020. január 28. - 14:53 | Belföld

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter indítványozta két bírónő ideiglenes felfüggesztését hivatásának gyakorlása alól. A Bírói Tanács kedden úgy döntött, hogy Zuzana Maruniaková bírónőt nem, Denisa Cvikovát azonban felfüggesztette.

Cviková bírónő tevékenységét felfüggesztette a Bírói Tanács, Maruniakováét nem!
Fotó: TASR - illusztráció

A Bírói Tanács ugyanakkor kedden javaslatot tett a tanács elnökének, Lenka Praženkovának, hogy indítson fegyelmi eljárást Zuzana Maruniaková és Denisa Cviková ellen.

Maruniakovát azzal gyanúsítják, hogy Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár hatására Marian Kočner javára döntött a váltóhamisítási ügyben, amikor azt még civil eljárás keretében tárgyalták. Ekkor Cviková is részt vett a döntéshozatalban, holott az ügyben nem volt kijelölve bíróként.

Cviková és Maruniaková neve is megjelent Kočner üzeneteiben, amelyeket Monika Jankovská korábbi igazságügyi államtitkárnak küldött.

A Pozsonyi V. Járásbíróság bírónője, Zuzana Maruniaková tavaly áprilisban helyt adott Kočner egyik keresetének, melyben 8,3 millió euró értékű váltóinak kifizetését követelte.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Monika Jankovská közel hatezer üzenetet váltott Kočnerrel 2017 ősze és 2018 májusa között. A korábbi államtitkár korábban a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nem ismeri Kočnert, sosem kommunikált vele sem közvetlenül, sem közvetett úton, másokon keresztül. Nem sokkal később megjelent információk szerint Kočner még a Kuciak-gyilkosságot is megemlítette a Jankovskának írt üzenetében. Az államtitkárnak Zuzana Maruniaková bírónőre utalva azt írta: "tegye, amit tennie kell, mert úgy végzi, mint Kuciak".


(TASR/para)