D4/R7: Azbesztet találtak az építkezés talajmintáiban!

2019. július 17. - 13:27 | Belföld

A D4/R7 autópálya építkezési területén vett talajmintákban azbesztet találtak. 

D4/R7: Azbesztet találtak az építkezés talajmintáiban!
Fotó: Paraméter-archív

Erről szerdán tájékoztatott a közlekedési tárca, amely azt ígérte, intézkedni fog, hogy a tiltott anyagot eltávolítsák az építkezésről.

"Mindig világosan lekommunikáltam, hogy az autópályáink mindegyikének nemcsak a műszaki, de a környezetvédelmi feltételeket is teljesítenie kell. Ezért is végeztettem el különböző mintavételeket, holott a szerződésbeli partnerünk azt állítja, minden a legnagyobb rendben van. Minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy az autópálya töltésébe ne maradjon semmilyen veszélyes anyag. Az építőnek ezt saját költségén kell biztosítania" - jegyezte meg Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter.

A legutóbbi tesztek eredménye alapján felszólították az építőt, hogy távolítsa el a szennyezett földet, és hozzon a helyére olyat, ami kifogástalan. Hasonlóképp cselekszik a Speciális Építésügyi Hivatal, amely tanácskozást hívott össze az építővel. A független építkezési felügyelőnek pedig Érsek szerint magyarázatot kell adnia arra, hogyan történhetett ez meg, hogyan kerülte el ez a figyelmét.

A rendelkezésre álló információk szerint a szennyezett rész egy viszonylag rövid szakaszt érint Jarovce közelében, és van rá mód, hogy azt a földet onnan eltávolítsák. A közlekedésügyi tárca szerint amennyiben ezt időben megcselekszik, akkor nem lesz hatása az útszakasz átadására.

Az azbeszt leginkább akkor veszélyes, ha bekerül az ember légutaiba, az ugyanis lejut a tüdőig és nehéz felköhögni, emiatt tüdőgyulladás és rákbetegség is kialakulhat. Bár ez az anyag a földbe leásva nem káros az emberi szervezetre, a kezelése azonban veszélyes, és nem ajánlatos autópályák alá rakni. Az azbeszttel szennyezett talajt odaszállító munkásokat például már veszélyeztethette.

Az autópályát építő spanyol Cintra is elismeri, hogy ennek az anyagnak nincs keresnivalója az autópálya alatt, ugyanakkor időt kérnek a minisztériumtól, mert csak a laboratóriumi jelentés 180 oldalt tesz ki, közben pedig további tesztek vannak folyamatban.

"Reciklált építkezési anyagot vásároltunk az egyetlen ilyen beszállítótól abban hiszemben, hogy az teljesíti a törvényi követelményeket" - jegyezte meg az ügy kapcsán a Denník N-nek Juan José Bregel, a D4R7 Construction vállalat vezérigazgatója. Ezt a vállalatot a Cintra alapította a célból, hogy tető alá hozza az építkezést. Úgy látják, a beszállító oldalán történt hiba.

A problémás anyag az ún. ligetfalui szemétdombról származik, körülbelül egy éve építették be az autópályatestbe mintegy 500 méter hosszan. A probléma tehát nem kell hogy érintse az út többi, mintegy 59 kilométer hosszú szakaszát, ami magába foglalja a D4-es mellett az R7-est is Dunaszerdahelyig.

(TASR/parameter)