D4/R7: Egy személyt és egy céget bűnténnyel gyanúsít a rendőrség az építkezés kapcsán!

A Pozsonyi Kerületi Rendőrség egységei csütörtökön a megye több pontján összesen 11 házkutatást és helyszíni vizsgálatot tartott környezeti bűncselekményekkel összefüggésben - tájékoztattak róla a Facebookon.

D4/R7: Egy személyt és egy céget bűnténnyel gyanúsít a rendőrség az építkezés kapcsán!
Illusztráció - Fotó: Paraméter

A műveletek során 4 személyt őrizetbe vettek, közülük az egyiket, egy bizonyos M. J. H.-t valamint egy meg nem nevezett, az építkezésen résztvevő céget hivatalosan is meggyanúsítottak a környezet veszélyeztetésével és megkárosításával.

M. J. H. szabadlábon védekezhet, a másik három őrizetbe vett személyt tanúként hallgatták ki, majd elengedték őket.

Az említett bűntényért négytől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik az elkövetőket - közölte a pozsonyi kerületi rendőrség, hozzátéve, hogy egyéb részleteket a folyamatban lévő nyomozás érdekei miatt egyelőre nem közölhetnek.

Bizonyos információk szerint a csütörtöki rendőrségi akció azzal függ össze, hogy szennyezett földet vagy építkezési hulladékot hordtak a D4-es és az R7-es nyomvonalára. Az akcióban részt vettek a környezetvédelmi minisztérium szakemberei is.

A korábbi sajtóinformáció szerint letartóztathatták a "szemétkirályként" ismert Michal G.-t, de a D4-R7 Construction nevű vállalat, azaz a projekt kivitelezőjének az ügyvezető igazgatóját, Javier G.-t is.

A közlekedésügyi minisztérium korábban közölte, hogy ha beigazolódik a szennyezett föld használata az építkezésnél, az építő cégnek azt saját költségén kell pótolnia, és az állam ezért nem fizet semmit. Súlyos következményeket ígért az ügyben Érsek Árpád (Híd) miniszter is, amennyiben az építkezés független felügyelete vallott kudarcot.

(TASR/parameter)