D4/R7: Környezetbarát a „szemétdombra” épült autópálya az építő cég szerint

2020. június 16. - 18:31 | Belföld

Nem környezetkárosító a D4-es horvátjárfalui szakaszánál használt építőanyag, állítja az utat építő D4R7 Construction, ezért nem is akarja elbontani a vitatott töltést. Az autópálya mintegy 300-400 méteres szakaszát képező építményt még az előző kormány idején kezdték vizsgálni, az ügyben több büntetőeljárás is folyik. Környezetvédelmi szempontból a járási hivatal környezetvédelmi osztálya hozhat döntést.

D4/R7: Környezetbarát a „szemétdombra” épült autópálya az építő cég szerint
Fotó: D4R7 Construction

„Az elmúlt 10 hónapban a Horvátjárfalu melletti töltést hazai és nemzetközi szakértők alapos tesztelésének vetettük alá.

Az eredmény egyértelmű: a töltés megépítéséhez vásárolt alapanyag inert, vagyis nem veszélyes, és megfelel minden geofizikai feltételnek ahhoz, hogy az építkezéshez felhasználjuk” – áll a D4R7 Construction tájékoztatójában.

Az építő ezért úgy véli, hogy a töltés megfelel minden kritériumnak mind környezetvédelmi, mind konstrukciós, mind pedig élettartami szempontból.”

Andrej Doležal (OĽaNO) közlekedési ügyi miniszter, illetve a vele jelenlévő főosztályvezető a legutóbbi sajtótájékoztatóján azt már elismerte, hogy az útszakasz statikai szempontból megfelel az előírásoknak. Az ügyben indított eljárásról azonban még kétértelműen nyilatkozott a miniszter. „Az eljárásnak két eredménye lehet: az utólagos engedélyezés vagy az elbontás” - jelentette ki Doležal.

Szemétdombra épült autópálya

De már ez is módosított álláspontot jelentett, mivel április végén még arról beszélt, hogy az építésügyi hivatal csak egyféle döntést hozhat.

„Nem tudom elképzelni, hogy a más döntést hozzon, minthogy az építési engedéllyel és a építési tervvel ellentétben épült építmény elbontását rendeli el”

- jelentette ki egyik első sajtótájékoztatóján áprilisban a miniszter. Szerinte ugyanis az utat egy „szemétdombra” építették.

Június elején azonban Peter Varga, a közlekedési ügyi minisztérium közúti közlekedési főosztályának vezérigazgatója elismerte, hogy statikailag biztonságos az útszakasz. Akkor még arra hivatkoztak, hogy a környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg. Az útszakaszt környezetvédelmi szempontból a járási hivatal környezetvédelmi osztálya és a környezetvédelmi minisztérium vizsgálja.

Környezetbarát szemétdomb?

A D4R7 Construction szerint azonban a beépített anyag nem káros, a szakasz elbontása, majd újjáépítése azonban sokkal nagyobb környezetkárosítást okozna. „A töltés eltávolítása felesleges káros helyi hatásokat okozna, mint például a szennyező anyagok, por, vibráció és zaj, amit a megnövekedett teherautó-forgalom okozna, beleértve a felesleges dugókat” – állítja a cég. Szerinte az is további környezetvédelmi problémát okozna, hogy a kitermelt építőanyagot valahol el kellene helyezni, a töltés felépítéséhez használt új alapanyagot pedig valahol ki kellene termelni. Úgy vélik, hogy a használt/reciklált alapanyag felhasználása az útépítés során környezetbarát megoldás.

Megkérdeztük a közlekedésügyi minisztérium aktuális álláspontját is, de azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak reagálni az építő cég sajtóhírére.

- lpj -

Címkék: D4-R7