D4/R7 – Szeptember 26–án nyílhat meg a Pozsonyba bevezető utolsó szakasz az R7-esen és az Ártéri híd a D4-esen

2021. szeptember 16. - 19:57 | Belföld

Fontos szakaszt adnak át jövő héten az épülő R7-esből: a már átadott Pozsony-Dél kereszteződéstől a pozsonyi Kikötői hídig, vagyis a Bajkalská utca végéig lehet majd autózni a gyorsforgalmi úton. Emellett átadnak két szintén fontos szakaszt a D4-esen is: az Ártéri hidat és az utána következő néhány kilométert Horvátjárfaluig.

D4/R7 – Szeptember 26–án nyílhat meg a Pozsonyba bevezető utolsó szakasz az R7-esen és az Ártéri híd a D4-esen
Fotó: D4R7 Construction

Már biztosra vehető, hogy jövő hétvégén átadják a forgalomnak az R7-es utolsó szakaszát és a D4-es két ugyancsak fontos részét. A Csallóközből a fővárosba autózók a belváros széléig, a Kikötői hídig, a Bajkalská utca végéig jutnak majd el az R7-esen. Ez a térképen a lilával jelzett szakasz, a Pozsony-Dél (Bratislava-Juh) kereszteződéstől a Pozsony-Nivy (Bratislava-Nivy) kereszteződésig tartó 6,3 km.

„A nagy infrastrukturális projektek – mint amilyen a pozsonyi körgyűrű is – egyes szakaszainak átadása standard folyamat. A szeptember 26-i dátumra tervezzük az átadást, és mindenkit biztosíthatunk arról, hogy készek leszünk megnyitni az új szakaszokat” – tájékoztatta a Paramétert az utat építő D4R7 Construction.

Ennek a szakasznak az átadását korábban augusztusra tervezte a kivitelező, az akkori átadás azonban meghiúsult, feltételezhetően az engedélyek kiadásának lassúsága miatt.

Várható, hogy a D1-es körgyűrűre a Kikötői hídnál még nem lehet majd felhajtani az R7-esről, ezen a kereszteződésen a következő hetekben még dolgozni fognak.

Készül a D4-es is

A tájékoztatásuk szerint két másik, ugyancsak fontos szakaszt is átadnak azon a napon: a D4-esen épített új Duna-hidat, amit Ártéri hídra (Lužný most) kereszteltek, és ennek a folytatását a Pozsony-Horvátjárfalu kereszteződésig (a térképen narancssárgával jelölve).

Ezek a szakaszok főleg azoknak segítenek, akik a Csallóközből Ausztriába tartanak, és szeretnék elkerülni Pozsonyt vagy Pozsony-Ligetfaluba akarnak eljutni a lehető leggyorsabban. A két szakasz teljes hossza 6,5 km.

A minisztérium még hibákról beszél

A hírt Andrej Doležal közlekedési miniszter is megerősítette azzal, hogy az átadás feltétele, hogy a kivitelező addig kijavít minden hibát.

„A D4R7 körgyűrű szinte minden hátralévő szakaszát, beleértve az Ártéri hidat is átadjuk már szeptember 26-án – erősítette meg a Facebook-oldalán a miniszter. – Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a kivitelező addig minden hibát elhárít.”

A D4R7 első szakaszát több mint egy évvel ezelőtt, tavaly júliusban adták át. Mivel azonban hiányzott az utolsó, a Slovnaft kőolaj-finomító és a Duna között vezetett szakasz, a Pozsonyba való ki- és bejutás nem vált sokkal gyorsabbá.

A nullás körgyűrűn még két másik szakasz épül, ezek a D4-es északkeleti végén vannak Pozsonyivánka és Pozsony Récse (Rača) városrésze között. Ezek átadására október végén kerülhet sor.

A D4-es és a D1-es csomópontja még sokáig hiányozni fog

A D4-es egyik legnagyobb problémája azonban még évekig megoldatlan marad: még több évbe kerülhet, amyg elkészül a D4-es és a D1-es csomópontja. A két autópálya ugyan keresztezi egymást, a D4-est átvezették a D1-es alatt, de hiányoznak a két autópálya közti összeköttetést lehetővé tevő fel- és lehajtó sávok, vagyis a D1-esről nem lehet felhajtani a D4-esre és viszont.

A leggyorsabb megoldás az lenne, ha a nullás körgyűrű kivitelezőjét bíznák meg ezzel a feladattal, de ez a közbeszerzési törvény megsértését jelentené a közlekedésügyi miniszter szerint.

A csomópont megépítése mintegy 120 millió euróba kerül majd.

- lpj -

Címkék: D4-R7, d4r7, Andrej Doležal