DAC-zászló vagy ukrán lobogó? Bocsánatkérést követel Kijev, mert Kotlebáék meggyalázták a nemzeti színeit

2022. február 9. - 09:58 | Belföld

A szlovákiai ukrán nagykövetség hivatalos bocsánatkérést követel azért, amit a képviselők tegnap a botrányba fulladt parlamenti ülésen műveltek az ukrán zászlóval.

DAC-zászló vagy ukrán lobogó? Bocsánatkérést követel Kijev, mert Kotlebáék meggyalázták a nemzeti színeit
Fotó: TASR

A szlovák törvényhozás elnöke tegnapra hívta össze azt a rendkívüli ülést, ahol a képviselők megtárgyalhatták volna a hetek óta ragozott és az Egyesült Államokkal csütörtökön aláírt védelmi szerződést. Az ülés azonban botrányba fulladt: az ellenzéki képviselők egy szlovák zászlót feszítettek ki a szónoki emelvényhez, és amikor a kormánypártiak erre egy ukrán zászlót húztak elő, nyakon öntötték őket vízzel, és az egyik képviselőnek a maszkját is letépték.

Az ukrán zászló is kapott a vízből, ráadásul mielőtt a ĽSNS-es honatyák kitépték azt a képviselő kezéből, Cigánikováék végig fejjel lefelé tartották a lobogót, ami így inkább hasonlított DAC-zászlóra, mint az ukrán nemzeti szimbólumra.

A pozsonyi ukrán nagykövetség közölte, elítélik a képviselők viselkedését, és bocsánatkérést várnak a gyalázatos tettért.

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter időközben már jelezte, hogy Szlovákia diplomáciai úton kér bocsánatot Ukrajnától.

"A kijevi tárgyalásokon Ivan Korčok megerősítette Szlovákia szilárd és megingathatatlan álláspontját Ukrajna támogatásában. Ezt nem tudja megingatni az, hogy Marek Kotleba és Andrej Medvecký (mindketten ĽSNS) képviselők helytelenül bántak az ukrán zászlóval" – hangsúlyozta a nagykövetség.

A külügyminiszter hozzátette, annál is inkább szégyelli a képviselők viselkedését, hogy az a keddi, kijevi tárgyalása alatt történt. „A több hete tartó hisztéria és rémisztgetés az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodás miatt az ellenzék és a parlamenti szélsőségesek tombolásává fajult. Már tényleg nehéz köztük különbséget tenni“ – fűzte hozzá.


(TASR/tvnoviny.sk)