Dacia Duster: Ujjgyakorlat

Ne legyenek illúzióink: ez a tanulmánymodell valószínűleg soha nem éli meg a szériagyártást. Ez viszont arra volt jó, hogy a tervezők valóban szabadjára engedhették a fantáziájukat.

Szabadidő-autó koncepciójának nevezik, de annak aránytalanul alacsony: mindössze másfél méter. A B-oszlop hiánya viszont jól mutat, csakúgy, mint a kocsi magasra húzott eleje. További különlegesség, hogy az ajtók egymással szemben nyílnak. Ezzel együtt vitathatatlanul a farrész a legszebb: a fekvő Y-alakú, elnyújtott szárú lámpák kifejezetten esztétikusak és izgalmasak, a két cápauszony is jó helyre került a tetőn. A tető amúgy egyenes lett, így a csomagtartó 470 literes térfogattal bír.

A motorizációt viszont nem vitték túlzásba: a Renault 1,5 literes dCi-jét építették be a tanulmánymodell orrába, 105 lóerős verzióban. Átlagfogyasztásként 100 kilométeren 5,3 litert adnak meg a Daciások, ami egy crossovertől kétségtelenül szép teljesítmény. Miként a kilométerenkénti 139 g szén-dioxid kibocsátás is az. Mielőtt azonban túlzottan belelkesülnénk, ismételjük meg: ebből soha nem lesz szériaautó…

Vas Gyula