Dagad a botrány - Öt volt menedzsert gyanúsítanak a Vízgazdálkodási Építővállalatnál

2015. október 15. - 16:58 | Belföld

A rendőrség nyomozást folytat, öt személyt idegen vagyon hűtlen kezelésével gyanúsítanak.

Dagad a botrány - Öt volt menedzsert gyanúsítanak a Vízgazdálkodási Építővállalatnál
Fotó: TASR

"A Vízgazdálkodási Építővállalat statutárius szerveinek öt képviselőjéről van szó a Szlovák Villamosművek privatizációja előtti időszakból" - erősítette meg csütörtökön az Országos Rendőrkapitányság szóvivője, Denisa Baloghová.

Azt nem konkretizálták, kikről van szó, a SME információi szerint azonban erre az elkövetkezendő napokban sor kerülhet. Annyit azonban tudni lehet, hogy idegen vagyon hűtlen kezelésének gyanújáról van szó.

A rendőrség elmúlt napokban bővítette ki a gyanúsítottak körét négy személlyel.

Tavasszal a TA3 hírtelevízió és a Trend hetilap számolt be arról, hogy az ügyben Ladislav Gállt, az építővállalat volt vezetőjét kezelhetik első számú gyanúsítottként. Ő a második Dzurinda-kormány idején vezette a vállalatot.

Ekkor egyeztek meg arról, hogy az olasz Enel beszáll a bősi vízerőmű igazgatásába.

A Szlovák Villamosműveket jelenleg 66%-ban birtokoló Enel cég 30 évre kapta bérbe a bősi erőművet. Idén év elején azonban a Pozsonyi Kerületi Bjróság döntött arról, hogy a bérbeadási szerződés, amely az Enel és a villamosművek között köttetett, érvénytelen. A bírósági döntés után Robert Fico kormányfő jelentette be, hogy az állam visszavette az irányítást a vízerőmű felett.

Az állam birtokolja a Szlovák Villamosművek részvényeinek 34%-át. A cégnél lefolytatott számvevőszéki vizsgálatot még Pavol Pavlis korábbi gazdasági miniszter kezdeményezte. A vizsgálat eredményei azonban titkosak. Az ellenőrzés leginkább a mohi atomerőmű építkezési munkálatait érintette.

SME/para