Dagad a plágiumbotrány: Matovič is összeollózta a diplomamunkáját, beismerte, hogy tolvaj!

2020. július 16. - 14:56 | Belföld

Igor Matovič kormányfő diplomamunkája ugyanolyan plágium, mint Andrej Danko kisdoktori munkája. Lemásolt két könyvet és 1998-ban a saját alkotásaként adta le – írja a Denník N.

Dagad a plágiumbotrány: Matovič is összeollózta a diplomamunkáját, beismerte, hogy tolvaj!
Fotó: TASR

A miniszterelnök 1998-ban szerezte meg magiszteri titulusát – a lap szerint egy olyan diplomamunkával, amelybe két publikációt is beépített és a saját gondolataiként adta le.

Matovič 1993 és 1998 között a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karán tanult. Diplomamunkájában az adórendszerről írt, valamint annak hatásáról a vállalkozói szférára.

A Hospodárske noviny már 2012-ben megszellőztette, hogy nem teljesen tiszta Matovič diplomamunkája, akkor azonban részletesen nem tudták összehasonlítani a műveket. A cikkben megemlítették, hogy Matovič munkájának a címe is ugyanaz, mint az egyik, közgazdászok által írt publikációnak.

Boris Kollár diplomabotránya után, június végén az RTVS Matovič engedélyét kérte, hogy leellenőrizhessék a diplomamunkáját az állami eredetiségvizsgálati rendszeren, ő azonban ezt elutasította arra hivatkozva, hogy nem egyezik bele a nyilvános meglincselésébe. Nem sokkal később az oktatásügyi miniszterről, Branislav Gröhlingről is kiderült, hogy csaknem az egész bakalármunkáját átemelte a diplomamunkájába.

A Denník N a héten nézett utána tüzetesebben a kormányfő diplomamunkájának a kari könyvtárban, ahol jelen volt a menedzsment kar dékánja, Michal Greguš és a könyvtár igazgatója, Ján Badura is.

„A diplomamunka 79 oldalas. A szöveg a Diplomamunka céljai című bevezető résszel kezdődik, amelyről Matovič két oldalon írt. A következő oldaltól kezdve már csak átmásolta a közgazdászok említett könyvét. Szóró szóra vett át belőle egész bekezdéseket, többször egész oldalakat táblázatokkal együtt”

– írja a lap, amely szerint a munka így folytatódik a 41. oldalig, kivételt pedig csak a 11. oldal képez, amelyen az adórendszer definíciójáról ír.

A felhasznált könyvre mindössze a 27. és a 41. oldalon hivatkozik. A többi forrásmegjelölés megegyezik azokkal a hivatkozásokkal, amelyek a publikációban is megtalálhatóak.

A Denník N szerint a kormányfő a 41. oldal után egy másik publikáció lopásával folytatta.

„A könyvből minden egyes bekezdést átvett egészen a 78. oldalig, de egyszer sem hivatkozott rá. Egyedül a táblázatoknál és a grafikonoknál említi a művet” – írják.

„Ahogy Boris Kollárt ismerem, nem tudom elképzelni, hogy harcba szállt volna Dankóval, ha tudná, hogy neki is ugyanolyan dolog van a nyakán” – mondta pár nappal ezelőtt Igor Matovič a házelnök védelmében, akit a diplomamunka-botránya miatt akartak leváltani. Matovič nem akarta, hogy Kollár távozzon, holott Andrej Danko plágiumbotránya után maga is az akkori házelnök lemondását követelte.

A Denník N cikkére Matovič a Facebook-oldalán reagált.

„Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban idéztem-e valamit és mennyit. Amennyiben így van, elloptam valamit, ami nem az enyém volt, tehát ebben a dologban de facto tolvaj vagyok, ami szomorú és biztosan nem dicséretes”

– írta, majd hozzátette, sosem dicsekedett a titulusával, az aláírásában sem használta és még a személyi igazolványában sincs feltüntetve. „Miért? Mert az iskolát az utolsó két évben szó szerint ellógtam és ezt már nyilvánosan x alkalommal beismertem. Negyedik évfolyamban kiváltottam a vállalkozói engedélyt, ötödikben pedig már kétezer embert alkalmaztam. Mindenki, aki vállalkozott, megérti, hogy abban a tempóban az iskola az utolsó vágányok egyikén volt...és végül örültem, hogy magam mögött van. Arra a két évre egyáltalán nem vagyok büszke. Nem jártam az előadásokra, a gyakorlatokon pedig gyakran nem voltam ott fejben, a gondolataim a cégemen jártak. Hogy szoktam-e másolni? Szoktam. Gyakran? Ha nem győztem megtanulni valamit, akkor biztosan, ha lehetett. Helyes volt? Nem” – magyarázza a kormányfő, majd hozzáteszi, valószínűleg ezért el is kellene venni a titulusát, hiszen éppen ő volt az, aki megrendelte az erre vonatkozó törvénymódosítást az oktatásügyi és igazságügyi miniszternél.

„Hogy lemondok-e emiatt? Lemondok. Amint teljesítek mindent, amit az embereknek ígértem a választások előtt. Utána megyek, és élem tovább a magánéletem. Tiszta lelkiismerettel, titulus nélkül”

– zárta a bejegyzést, végül pedig elnézést kért minden becsületes diáktól, akik bármiféle puskázás vagy súgás nélkül be tudták fejezni a tanulmányaikat. „Őszintén csodálom magukat” – jegyezte meg.


(DenníkN/para)