A dán egészségügyi tárca szerint valószínűleg kihalt a nyércekben kifejlődött legveszélyesebb mutáns

2020. november 19. - 16:42 | Külföld

Vélhetően sehol nincs már jelen a koronavírusnak a nyércekben kifejlődött legveszélyesebb mutánsa - adta hírül csütörtökön a dán egészségügyi minisztérium.

A dán egészségügyi tárca szerint valószínűleg kihalt a nyércekben kifejlődött legveszélyesebb mutáns
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A tárcának a minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézetre (SSI) hivatkozó közleménye szerint szeptember 15-e óta nem bukkantak a nyércekhez köthető öt mutáns közül a legveszélyesebb, úgynevezett 5-ös számú járványgóchoz kapcsolódó fertőzésre. Ez a törzs a korábbi vizsgálatok szerint gyengíti a szervezet képességét az antitestek képzésére, s ez akár hatástalanná is tehet jövőbeli vakcinákat.

A minisztérium egyúttal bejelentette azt is, hogy enyhítenek az érintett megyékben az új fertőzések miatt elrendelt karanénrendelkezéseken is.

Két héttel ezelőtt a fertőzésgóc megsemmisítésének céljával levágták az ország 17 milliós nyércállományát. A Dán Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság (DVFA) szerint az összes nyércet elpusztították azokon a dán farmokon, amelyeken a koronavírus különböző mutánsait mutatták ki a szőrméjükért tenyésztett állatokban.

Szerdán Morgen Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter benyújtotta a lemondását, mert a levágásról szóló utasítás nélkülözte a törvényes rendelkezést.

A hatóságok eredetileg november elején kezdeményezték az állomány kiirtását, és jóllehet a kormány időközben sietve előkészített egy törvénytervezetet a nyércek megölésének engedélyezésére, az ellenzék rögtön jelezte, hogy nem engedi megkerülni a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamatot, és a nyércfarmok tulajdonosainak és dolgozóinak a kártalanítását sürgette.

Az ellenzék üdvözölte Jensen lemondását, egyúttal lemondásra szólította fel Mette Frederiksen miniszterelnököt is, mert szerinte a végső felelősség őt terheli.

Maga Frederiksen korábban nyilvánosan bocsánatot kért, ám leszögezte azt is, hogy a nyércek levágásáról szóló döntés ésszerű volt, és az egészségügyi hatóságok elemzésén alapult.

(MTI)

Címkék: koronavírus, Dánia