Daniela Švecová lemondásra szólította fel a Legfelsőbb Bíróság megbízott elnökét

2019. október 31. - 18:16 | Belföld

Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke lemondásra szólította fel Jarmila Urbancovát, a bíróság jelenlegi alelnökét. A TASR hírügynökséget maga Švecová tájékoztatta.

Daniela Švecová lemondásra szólította fel a Legfelsőbb Bíróság megbízott elnökét
Jarmila Urbancová (TASR)

Švecová a Denník N cikkére hivatkozva kijelentette: Urbancová esetében fennáll a hivatali hatáskörrel való súlyos visszaélés gyanúja. A napilap szerint Marian Kočner, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt vállalkozó Vladimír Sklenka bíróval váltott üzeneteiben Urbancováról is szó volt. Állítólag Marian Kočner intézte el, hogy a Bírói Tanács Urbancovát válassza meg a Legfelsőbb Bíróság alelnökének. A vállalkozó arra is utalt az üzeneteiben, hogy Urbancován keresztül intézte el, hogy a Legfelsőbb Bíróság ne oszlassa fel az ĽSNS pártot. A tanácsnak, amely az ítéletet hozta, Urbancová is a tagja volt.

„2019. október 22-én a Legfelsőbb Bíróság tíz bírója felszólította önt, hogy késedelem nélkül távozzon a Legfelsőbb Bíróság alelnöki posztjáról”

– emlékeztetett Švecová. Hozzátette: ilyen súlyos gyanú mellett ő is elfogadhatatlannak tartja, hogy Urbancová a helyén maradjon, ezért csatlakozik a lemondását követelőkhöz.

Urbancová jelenleg a Legfelsőbb Bíróság megbízott elnöke. A bírói tanácsnak első körben nem sikerült megválasztania az új elnököt.

A szlovákiai bírók továbbá felszólították azokat a kollégáikat, akikkel kapcsolatban az elmúlt időszakban felmerült a gyanú, hogy kapcsolatban álltak a maffiával, visszaéltek jogkörükkel és korrupcóba keveredtek, hogy önként kérvényezzék bírói tevékenységük felfüggesztését. Erről a bírói összefogás egyik tagja, Katarína Javorčíková tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

TASR