Danke jár Magyarországnak, hogy hozzájárult a német egység helyreállításához

A Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Danke jár Magyarországnak, hogy hozzájárult a német egység helyreállításához
Fotó: MTI

A sajtótájékoztatón Angela Merkel elmondta, hogy a megbeszélésen a jövőről, elsősorban az Európai Unió előtt álló kihívásokról esett szó. A kancellár egyetértett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jövőbeli elnöke azon elképzelésével, amely szerint az Európai Unió valamennyi tagállamát még jobban egyesítő politikára, "új startra" van szükség. 

Angela Merkel utalt a gazdasági és a védelmi együttműködéssel, valamint a migrációval kapcsolatos kihívásokra, és közös megoldásokat szorgalmazott. A tájékoztatón a kancellár ismét köszönetet mondott Magyarország lakosságának a határnyitásért és ezáltal a német egység helyreállításához való hozzájárulásáért. 

A páneurópai piknik egy békedemonstráció volt 1989 augusztusában Sopron környékén, amikor az összegyűlt NDK-s állampolgárok áttörtek a határon Ausztriába. A magyarok az osztrákokkal pikniket szerveztek, és az esemény az egyik fontos előzményévé vált az Európát kettéosztó vasfüggöny végleges eltűnésének, Németország egyesítésének. 

Alois Mock osztrák külügyminiszter és magyar kollégája, Horn Gyula közösen vágták el a határzárat

Az államhatáron álló idejétmúlt "vasfüggöny" rozsdás kapujánál tartott rendezvény jelmondata: „Bontsd és vidd” volt. A magyar kormány kimondatlan jóváhagyásával is, mintegy 600-700 NDK állampolgárnak sikerült a jogi és fizikai határkaput egyszerre áttörve átszöknie a határon.

MTI