Danko: Az SNS számára elvi kérdés a globális paktum

Andrej Danko, a parlament elnöke pénteken ismét megerősítette, hogy a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) számára elvi kérdés.

Danko: Az SNS számára elvi kérdés a globális paktum
Fotó: TASR

„Én mindig sajnálom, ha ilyen helyzet alakul ki. Úgy vélem, néhány nyilatkozata túllépte a diplomatikus szóhasználat határait, ennek ellenére úgy gondolom, hogy Lajčák úrral korrekt a kapcsolatunk, kommunikáltunk egymással és továbbra is kommunikálni fogunk” – reagált Danko arra, hogy Miroslav Lajčák külügyminiszter benyújtotta a lemondását.

A házelnök hozzátette: a globális paktum nem csak az SNS, hanem a környező országok politikusai számára is elvi kérdésnek számít.

„Nem lehet ignorálni egy ilyen horderejű dokumentum esetében az alapvető hiányosságokat. Mindig azt mondom, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) helyben kellene megoldást találnia a konfliktusokra, mert a migráció következménye végső soron a háború és a békétlenség. Én nem hallottam ilyen erős szavakat az ENSZ-től a problémák megoldásával összefüggésben, vagy arról, hogyan bombázták Afrikát, milyen állapotban van Szíria. Azt gondolom, hogy keveset tesznek a békéért és a konfliktusok megoldásáért, és ez most csak amolyan tűzoltás. (…) Leginkább azok a feszültségek szomorítanak el, amelyekre nincs megoldási rendszer. Ma nem fogok arról beszélni, ki a jó, Ukrajna vagy Oroszország, hogyan keletkezett ez a konfliktus és ki mit követett el, én csak kiértékelem a tényeket, és azt mondom, hogy ezt hideg fejjel kell megtenni” – fejtette ki a házelnök, aki nem tud annál rosszabbat elképzelni, mint ha Ukrajnában is konfliktus keletkezne, főleg az elnökválasztás előtti időszakban.

„Ebben az esetben nem tudnék szabadulni attól az érzéstől, hogy ez nem véletlen. Minden nemzetet tisztelek, de úgy vélem, az ENSZ nem azzal foglalkozik, amivel kellene” – mondta Danko.

Az SNS elnöke nem akarta értékelni Lajčák külügyminiszterként elvégzett munkáját. Szerinte elsősorban annak a pártnak tartozik felelősséggel, amelyik jelölte őt, tehát a Smer-SD-nek. Hangsúlyozta: ennek a problémának nem az SNS az okozója, a fő probléma szerinte a Smer-SD párt és az általa jelölt miniszter értékrendje. „Nem érzem magam illetékesnek abban, hogy bárkit értékeljek” – zárta Danko.

Miroslav Lajčák külügyminiszter pénteken benyújtotta a lemondását Andrej Kiska államfőnek. Erről a lépésről hivatalosan tájékoztatta Peter Pellegrini kormányfőt.  

Lajčák csütörtök este jelentette be, hogy benyújtja a lemondását a parlament által elfogadott határozat miatt, amely a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás elutasítását javasolja a kormánynak. Eszerint a kabinetnek olyan intézkedéseket kellene hoznia, amelyek értelmében Szlovákia kihátrál a dokumentum elfogadási folyamatából, melyre az egyes kormányok és magas rangú tisztviselők marokkói találkozóján kerül sor december 10-én és 11-én. Az SNS és a Smer-SD erről szóló közös határozatát 90 képviselő támogatta.

A kormányfő nem ért egyet Lajčák lemondási szándékával. Megpróbálja meggyőzni őt, hogy vizsgálja felül ezt a döntést. 

TASR