Danko azt szeretné, ha a következő elnöknek olyan tulajdonságai is lennének, mint Gustáv Husáknak

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján arra szólította fel az államfőjelölteket, hogy legyenek tisztességesek, korrektek és adják meg egymásnak a kölcsönös tiszteletet.

Danko azt szeretné, ha a következő elnöknek olyan tulajdonságai is lennének, mint Gustáv Husáknak
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Danko azt kívánja, hogy a Szlovák Köztársaság új elnöke több jelentős szlovák történelmi személyiség tulajdonságait ötvözze magában. „Azt kívánom, hogy úgy szeresse a nyelvet és a nemzetet, ahogy Ľudovít Štúr, hogy legyen olyan bátor és eltökélt, mint Milan Rastislav Štefánik, hogy olyan hittel és áldozatkészséggel rendelkezzen, mint Andrej Hlinka, hogy legyen olyan emberséges és jóságos, mint Alexander Dubček, és hogy politikusként olyan tulajdonságai és tapasztalatai legyenek, mint Gustáv Husáknak voltak” – fejtette ki.

Arról, hogy ő maga indul-e az elnökválasztáson, Danko az SNS elnökségének döntése után nyilatkozik. „Január végéig mindenképpen nyilatkozni fogok. Már kilátásba helyeztem, hogy bármilyen döntés születik, nem fogok kampányolni” – zárta Danko.

Az államfőválasztásra március 16-án kerül sor. Amennyiben az első körben nem sikerül megválasztani a köztársasági elnököt, március 30-án tartják a második fordulót. Az elnökjelöltekről szóló javaslatokat legkésőbb 2019. január 31. éjfélig kell eljuttatni a parlamentbe. Csütörtökön veszi kezdetét az elnöki kampány is, amely a választások előtt 48 órával ér véget.

Ahhoz, hogy valaki indulhasson az elnökválasztáson, meg kell felelnie a törvény által előírt követelményeknek. Köztársasági elnöknek választható minden állampolgár, aki állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákiában, és legkésőbb a választások napján betölti a 40. életévét. Az indulás továbbá bizonyos számú támogatói aláíráshoz kötött – legalább 15 parlamenti képviselő vagy 15 000 állampolgár aláírása szükséges hozzá.

(TASR)