Danko büszkén hirdette, hogy első győzelmüket aratták a Smer és a Hlas felett

2023. december 4. - 08:43 | Belföld

Az SNS elnöke, Andrej Danko és a KDH elnöke, Milan Majerský voltak a vendégei a Markíza vasárnapi politikai vitaműsorának és többek között a szülői nyugdíjbónusz is szóba került. 

Danko büszkén hirdette, hogy első győzelmüket aratták a Smer és a Hlas felett
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Korábban a munkaügyi miniszter, Erik Tomáš (Hlas-SD) állt elő azzal a javaslattal, hogy a szülői nyugdíjbónuszt ki kellene emelni az alkotmányból. Hogy ez nem történt meg, azt Andrej Danko úgy interpretálta a műsorban, mint az SNS első győzelmét a koalíciós partnerei, a Smer és az SNS felett.

Közölte azt is, hogy pártjuk azt szeretné, ha a nyugdíjbónuszt egyszerre fizetné ki az állam szeptemberben, és nem havi lebontásban.

A műsorvezető kérdésére, hogy a nyugdíjbónusz kapcsán egyetértés mutatkozik-e a koalíción belül, Danko azt válaszolta, hogy a nyugdíjbónusz nélkül nem támogatják a jövő évi költségvetést. Ezt az SNS politikai követeléseként fogalmazta meg.

Hogy miből telik majd a 13. havi nyugdíj mellett erre is az államnak, arra csak részleges választ tudott adni. Szavai szerint tehát a minisztériumok költségvetését faragják majd le, vagy megadóztatják azokat, akiknek "telik rá", tehát például a bankokat vagy a biztosítókat.

Milan Majerský is nagyon fontosnak tartja a szülői nyugdíjbónuszt, sőt, szerinte az a mozgalmuk DNS-ébe van kódolva, és meg is lepte, hogy ennek meghagyásáról egyáltalán vita indult a koalícióban.

(Tvnoviny.sk)