Danko elismerte, hogy kommunikált Zsuzsovával, aki akkor csak egy "virtuális érsekújvári csaj" volt számára

2020. január 29. - 12:19 | Belföld

Andrej Danko, az SNS elnöke szerdán sajtótájékoztatót tartott a kedden nyilvánosságra hozott hangfelvétellel kapcsolatban, amelyen Zsuzsovával telefonált.

Danko elismerte, hogy kommunikált Zsuzsovával, aki akkor csak egy "virtuális érsekújvári csaj" volt számára
Fotó: TASR

Danko a sajtótájékoztatón elmondta, 2013-ban, a válása előtt kapott egy fotót, amelyen egy dekoratív nő szerepelt. Mint mondta, később ez a „virtuális” személy jelentkezett és kommunikálni kezdett vele, de egyúttal hangsúlyozta, semmilyen politikai vagy gazdasági témákról nem beszéltek.

Danko hangsúlyozta, ez egy magánbeszélgetés volt:

„Nem érdekelt a kiléte, soha nem is találkoztam vele. Ma már tudjuk, hogy hamis fotókat küldött, és valójában egy csali volt. Nem tudtam, hogy ezt a virtuális nőt Alena Zsuzsovának hívják, úgy volt elmentve a telefonomban, hogy egy érsekújvári csaj.”

Az SNS elnöke elmondta, abszolút jelentéktelennek tartja ezt a kommunikációt, azt azonban nem, hogy milyen praktikákat alkalmaz a társadalom a kampány idején: „Valaki a háttérből irányítja ezt a politikai harcot, amellyel alapvető emberi jogokat sértenek meg” – jelentette ki Danko, majd hozzátette, az, hogy nyilvánosságra hozták a magánbeszélgetését, teljesen jog- és alkotmányellenes.

A parlament elnöke kijelentette, még ha sok hibát is vétett, és néha érzelmesebben reagál a kelleténél, sosem követett el bűncselekményt és soha nem hazudott. Mint fogalmazott, a nyilvánosságra hozott hangfelvételeken is hallható, hogy semmilyen politikai vagy kompromittáló témát nem érintettek ezekben a kommunikációkban.

Danko hangsúlyozta, a továbbiakban nem hagyja, hogy ilyen súlyosan megsértsék a jogait azért, mert más a politikai nézete. A telefonbeszélgetéseinek nyilvánosságra hozatalát súlyos beavatkozásnak tartja a választások előtti kampányidőszakban, amely ellene mint szlovák állampolgár ellen irányul.

A pártelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem hibázott sem jogilag, sem politikailag, éppen ezért nem is érzi úgy, hogy le kellene mondania, annak ellenére sem, hogy erre felszólították az ellenzéki pártok. Danko kiemelte, egy rendezvényen kívül sosem találkozott és nem üzletelt Marian Kočnerrel, Alena Zsuzsová pedig nem létezett számára.

„Engem ne kössenek össze Zsuzsovával. Egy virtuális nővel kommunikáltam, aki akkor teljesen másképp nézett ki“

– húzta alá, és egyúttal felszólította a médiát, hogy különböztessék meg a személyes és a digitális kommunikációt, és ne sértsék meg az alapvető emberi jogokat.

Danko sajtótájékoztatóját azzal zárta, a történtek nagyon felzaklatták, de nagyot tévednek azok, akik azt hiszik, hogy emiatt megtorpan. Mint fogalmazott, a választások után olyan kormányt akar alakítani, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat.

Mint ismert, a kedden nyilvánosságra hozott hangfelvételekből kiderült, hogy Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt és a parlament első embere legalább háromszor beszélt telefonon Alena Zsuzsovával, aki Marian Kočner csalijaként működött és akit Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának megszervezésével is gyanúsítanak. A három telefonbeszélgetés valószínűleg 2016 novemberében és decemberében zajlott le, amikor Danko már a törvényhozást irányította. A két személy egy személyes találkozót próbált összehozni. Kommunikációjuk meglehetősen intimre sikeredett. Tisztán hallani, ahogy Zsuzsová hízelgően nevetgél a felvételen, és a nemzetiek elnöke meg bőkezűen bánik a kicsinyítőképzőkkel.


(parameter)