Danko: Elnöki vétó esetén januárra is összehívok egy ülést

2019. december 20. - 16:27 | Belföld

Ha Zuzana Čaputová államfő megvétózza valamelyik újonnan elfogadott jogszabályt, Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke januárra újabb parlamenti ülést hív össze.

Danko: Elnöki vétó esetén januárra is összehívok egy ülést
Fotó: TASR

Ennek a programjába belefoglalná azokat az ellenzéki javaslatokat is, amelyek megtárgyalását az előző ülésen elhalasztották, és ami miatt az ellenzék december elején rendkívüli ülés összehívását indítványozta.

Az elnök asszony a TASR hírügynökség megkeresésére azt nyilatkozta, hogy pénteken még foglalkozni fog a szóban forgó két jogszabállyal.

„Elfogadtunk egy törvényjavaslatot, amelynek köszönhetően a sportklubok óriási pénzeket takaríthatnak meg a járulékokon és az egészségbiztosítóknak fizetendő díjakon, mivel a sportolók a javaslat értelmében egyéni vállalkozókként is tevékenykedhetnek majd. Ezt a törvényt állítólag még nem írta alá. Ezt és a birtokrendezésről szólót” – közölte Danko.

Danko szerint az sem kizárt, hogy a jövő évi parlamenti választások előtt össze kell hívni még egy rendkívüli ülést is Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő leváltására. „Az ellenzék nagyon jól tudja, hogy ez az egyetlen olyan ülés, amelyet muszáj megnyitnunk” – fűzte hozzá.

Bár véleménye szerint a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány röviddel a választások előtt képtelen és logikátlan lépés, úgy véli, hogy az ellenzéket ez nem fogja visszatartani, és a képviselői minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy a kamerák elé állhassanak.

Az idei utolsó parlamenti ülésen Robert Fico, a Smer-SD elnöke javaslatára elhalasztották több programpont, főleg ellenzéki javaslatok megtárgyalását. Fico azzal érvelt, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet elfogadását hosszabb vitának kell megelőznie. Az ellenzéki képviselők szerint a javaslatok elnapolása által sérültek a demokratikus jogaik, ezért rendkívüli ülést kezdeményeztek, amelynek a programját azonban a plénum nem szavazta meg.


(TASR)

Címkék: Andrej Danko