Danko és Bugár Ficóhoz ment, tárgyal a Koalíciós Tanács

Andrej Danko (SNS) és Bugár Béla (Híd) pártelnökök a parlamentből átmentek a Kormányhivatalba a Koalíciós Tanács ülésére.

Danko és Bugár Ficóhoz ment, tárgyal a Koalíciós Tanács
Andrej Danko (Fotó: TASR/Martin Baumann)

A Smer-SD vezetése már kedd reggeltől itt tanácskozott a kialakult helyzetről, az eredményről azonban még nem tájékoztattak.

A parlamentben eközben az egyes képviselői frakciók vitáztak. Ján Podmanický (Smer-SD) például elmondta, hogy bár az előrehozott választások kiírása a kormányválság kezelésének a legkézenfekvőbb lehetősége, nem ez az egyetlen megoldás. Számokra hivatkozott. „Minden lehetőséget meg kell vizsgálni. Ha megnézzük a parlamenti képviselők számát, világos, hogy nem csupán előrehozott választásokban gondolkodhatunk” – közölte az újságírókkal.

Szerinte meg kell várni a további fejleményeket és minden koalíciós párt egyértelmű állásfoglalását. A kérdésre, hogy lehetségesnek tartja-e, hogy nem lesznek előrehozott választások azt felelte - minden lehetséges. Nem árulta el, hogy a Smer-SD hajlandó-e Kotlebáék pártjával összeállni, vagy hogy kicserélnék-e a Hidat egy másik pártra.

Michal Bagačka (Smer-SD) képviselő elutasítja az előrehozott választásokat. „A személyes véleményem az, hogy nem kellene előrehozott választásokat tartani, mert a két fiatal meggyilkolásával visszaéltek” – mondta Bagačka. Elmondása szerint a pártvezetés tovább tárgyal, a Koalíciós Tanács is tárgyalni fog, ezért semmi nincs még lezárva.

A Híd hétfőn (március 12.) este az előrehozott választások mellett döntött. Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök - Bugár Béla elmondása szerint - elutasítja ezt a lehetőséget, de a Híd tárgyalni fog erről az SNS-szel. Ha a tárgyalások nem lesznek sikeresek, a Híd kilép a koalícióból. Andrej Danko, az SNS elnöke a közösségi oldalán közölte, hogy korai még az előrehozott választások időpontjáról beszélni. Az SNS erről csak akkor fog tárgyalni, ha a kormány megbukik vagy működés-, illetve döntésképtelenné válik. 

(TASR)