Danko és Hrnko pályáznak az SNS elnöki posztjára

2020. szeptember 8. - 15:45 | Belföld

Ketten pályáznak a parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS) párt elnöki posztjára: Andrej Danko jelenlegi pártelnök és Anton Hrnko alelnök.

Danko és Hrnko pályáznak az SNS elnöki posztjára
Anton Hrnko és Andrej Danko (Fotó: TASR-archív)

Az előzetes információkkal ellentétben Radovan Baláž volt parlamenti képviselő végül nem indult ezért a pozícióért. A párt új elnökét a liptószentmiklósi (Liptovský Mikuláš) pártgyűlésen fogják megválasztani, amelyre szombaton kerül sor (szeptember 12.).

A párt sajtóosztálya szerint minden megyei tanács javasolhatott elnökjelölteket. Danko múlt héten erősítette meg, hogy ismét megpályázza az elnöki posztot.

Hrnko, a jelenlegi elnök ellenjelöltje, még júliusban azt üzente Dankónak, hogy ha ő marad az elnök, akkor a párt befejezi a működését. Az SNS-nek szerinte nincs más lehetősége, mint a jelenlegi vezetés lecserélése. Nyáron Hrnko azt mondta, hogy a pártelnöki székért zajló küzdelemben Balážt támogatja, ő azonban nem jelöltette magát.

A februári parlamenti választásokon az SNS 3,16 százalékot szerzett, és így nem került be a törvényhozásba. Az előző választási ciklusban a párt a kormánykoalíció részét képezte.

(TASR)