Danko és Pellegrini üdvözlik, hogy az alkotmánybíróság létszáma újra teljes

2019. október 10. - 15:25 | Belföld

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő üdvözlik, hogy az Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága teljes létszámmal működhet tovább.

Danko és Pellegrini üdvözlik, hogy az alkotmánybíróság létszáma újra teljes
Fotó: TASR/Jakub Kotian

Ezt azután jelentették ki, hogy Zuzana Čaputová államfő csütörtökön kinevezte a hiányzó alkotmánybírókat.

„Örülök, hogy az Alkotmánybíróság már teljesen működőképes, hogy teljes a taláros testület létszáma, hogy most már megküzdhetnek az összes beadvánnyal, döntést hozhatnak, és hogy már nem fenyeget az időhúzás, amely az embereket veszélyeztetné”

– fejtette ki Danko, aki bízik a parlament által felkínált bírók objektív pártatlanságában.

Pellegrini örül neki, hogy véget ért a sikertelen választások hosszú története.

„Mától teljes az alkotmánybíróság létszáma, és ez így is van rendjén. Egy demokratikus társadalomban teljes értékűnek kell lennie annak az intézménynek, amely az ország jogszabályainak és törvényeinek betartása felett őrködik”

– fűzte hozzá a kormányfő.

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön kinevezte a hiányzó alkotmánybírókat. Libor Duľa, Ladislav Duditš, Peter Straka, Miloš Maďar, Martin Vernarský és Rastislav Kaššák az új bírók. Az államfő kiemelte: az alkotmánybíróság már nem csupán határozatképes, hanem teljes létszámmal működhet tovább úgy, ahogy azt az SZK Alkotmánya meghatározza.

Az alkotmánybíróságon februárban kilenc bíró helye üresedett meg, így a taláros testületben csak négy bíró maradt. A parlamentnek 18 alkotmánybíró-jelöltet kellett volna megválasztania, akik közül az államfő nevezte volna ki a kilenc új alkotmánybírót.

A jelöltválasztás több hónapig húzódott. A kellő számú jelöltet csak ötödszörre sikerült megválasztani a parlament szeptemberi ülésén. Néhány új alkotmánybírót még Andrej Kiska államfő nevezett ki, a bíróság új elnöke Ivan Fiačan lett. Azáltal, hogy Čaputová kinevezte a hiányzó bírókat, teljessé vált a taláros testület létszáma. Az alkotmánybíróságon ismét 13 bíró foglalhat helyet.

TASR