Danko felbontotta a parlamenti képviselők leveleit!

2017. április 25. - 12:36 | Belföld

A parlament elnöke, Andrej Danko (SNS) parancsba adta a parlamenti iktató alkalmazottainak, hogy bontsanak fel minden olyan levelet, amelyeket magánszemélyek vagy névtelen feladók küldenek a parlamenti képviselőknek.

Danko felbontotta a parlamenti képviselők leveleit!
Andrej Danko (Fotó: TASR)

A jelenleg is folytatott parlamenti gyakorlatra Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) ellenzéki képviselő hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján. Matovič egyúttal rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a házelnök visszahívására, és az illetékes hatóságnál levéltitok megsértése miatt büntetőfeljelentést is tesz.

Andrej Danko április 7. óta érvényben lévő parancsa szerint amennyiben a beérkező levelek vulgáris vagy sértő kifejezéseket tartalmaznak, az iktató alkalmazottai nem továbbíthatják az irományt a címzett képviselőnek, és három hónapos archiváció után meg kell semmisíteniük minden ilyen levelet.

Miért baj, ha felnyitják a leveleket?

A parlamenti képviselőknek küldött levelek felbontása kapcsán nem csupán a levéltitok megsértéséről van szó.

Az ellenzéki képviselők gyakran kapnak olyan üzeneteket, melyekben konkrét korrupciós esetekre hívják fel a figyelmüket, segítséget kérnek, de sok esetben állami alkalmazottak hívják fel a figyelmüket a közhivatalokban és állami cégekben zajló gyanús eseményekre.

"Az, ami most történt, nem a képviselők jogairól szól, hanem az emberek jogairól, akik minket megválasztottak, és akiknek joguk van a választott képviselőjükhöz fordulni anélkül, hogy arról bárki előre tudomást szerezzen" - hangsúlyozta Matovič a sajtótájékoztatón.

Igor Matovič szerint az érvényben lévő parlamenti parancsról nem tudtak előre a képviselők, azzal csak akkor szembesültek, amikor felbontott borítékokat kaptak. Amikor rákérdeztek Danko irodavezetőjénél a miértekről, ő csak azt válaszolta nekik, hogy biztonsági okok miatt bontották fel kézbesítés előtt a leveleiket.

Csak a rabok leveleit lehet elolvasni

Ján Budaj, az OĽaNO-NOVA képviselője az ügy kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy

a hatályban lévő jogszabályok szerint Szlovákiában kizárólag a vizsgálati fogságban ülő, vagy szabadságvesztésüket töltő rabok levelezését lehet kézbesítés előtt elolvasni.

"Az ellenzéki képviselők az elítélt rabok szintjére süllyedtek a házelnök szerint. Egyszerűen ennél már nem lehet lejjebb süllyedni. A parlament elnökének irodája ezzel törvénysértést, és alkotmánysértést követett el" - hangsúlyozta Budaj.

(para/tasr)