Danko felszólította az ellenzéket, hogy vegyen részt a hétfői rendkívüli ülésen

2019. szeptember 6. - 18:27 | Belföld
Danko felszólította az ellenzéket, hogy vegyen részt a hétfői rendkívüli ülésen
Fotó: TASR/Jaroslav Novák

A pénteki ülést jövő hét hétfőre halasztották, mivel nem volt jelen elég képviselő a teremben. A kormányfő kijelentette, hogy sem ő, sem a miniszterei nem félnek a leváltásáról szóló szavazástól.

„Az ellenzéknek megvannak a házirendből következő jogai. Joga van ülést összehívni, ugyanakkor kötelessége ezen részt venni”

– mondta Danko, aki bírálta azokat az ellenzéki képviselőket, akik nem jöttek el az ülésre. Példaként Boris Kollár nevét említette.

„Sem én, sem a miniszterek nem félünk ettől a javaslattól, ahogy azoktól a képviselőktől sem, akik az ülés összehívását támogatták. Úgy gondolom, van mit mondanunk egymásnak”

– jelentette ki Pellegrini. Ugyanakkor elvárja, hogy az ellenzék nagyobb komolysággal álljon hozzá a kormányfő vagy a kormány más tagjainak a leváltásáról szóló javaslataihoz. Hozzátette: tiszteli és mindig is tisztelni fogja a parlamentet, ezért a hétfői ülésre is eljön.

„Készek leszünk arra a vitára, amelyről az ülés szólni fog, és emlékeztetni fogjuk az ülést támogató kollégáinkat arra, mi minden van az ő rovásukon, illetve feltesszük a kérdést, hogy ez alapján milyen jogon akarnak arról beszélni, ami miatt ezt az ülést összehívták”

– így a kormányfő.

Az ellenzék azért akarja leváltani a kormányfőt, mert nem javasolta Monika Jankovská (Smer-SD) leváltását az igazságügyi államtitkári posztjáról. Az államtitkárról olyan információk jelentek meg, melyek szerint kapcsolatban volt Marian K-val, akit többek között Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásának a megrendelésével vádolnak. A kormány nem ért egyet Pellegrini leváltásával. Jankovská időközben önként lemondott az államtitkári funkciójáról.

TASR