Danko: Fico meggyanúsítása bizonyítja, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő

2019. december 5. - 19:27 | Belföld

Szlovákiában mindenki egyenlő a törvény előtt, és működik a jogállam. Ezt Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke jelentette ki csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy büntetőeljárás indult a koalíciós partnere és a Smer-SD elnöke, Robert Fico ellen amiatt, amit az elítélt Milan Mazurekkel kapcsolatban mondott egy videóban.

Danko: Fico meggyanúsítása bizonyítja, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő
Andrej Danko (TASR)

„Működik a jogállam” – hangsúlyozta Danko, aki szerint mindenkinek egyforma jogai és kötelességei vannak. A rendőrségi eljárás szerinte azt bizonyítja, hogy a törvény mindenkire egyformán érvényes. Hozzátette: Fico biztosan nyilatkozni fog az ügyben.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója csütörtökön meggyanúsította Robert Ficot, a Smer-SD elnökét nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás, gyűlöletkeltés, valamint ezzel halmazatban bűncselekmények nyilvánosság előtti védelmezése ügyében.

„Annak ellenére, hogy az SZK Legfelsőbb Bírósága kimondta, hogy Milan Mazurek volt képviselő szélsőséges kijelentései kimerítik a bűncselekmény fogalmát, és elítélte őt, Fico a nyilvánosság előtt egyetértett azokkal, és álláspontját a közösségi hálón terjesztette” – olvasható a rendőrség közleményében. A fenti bűncselekmények miatt a Smer-SD elnökét egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

TASR