Danko: Igazságtalanság hátráltatással vádolni a parlamentet

Igazságtalanság azzal vádolni a parlamentet, hogy hátráltatja az alkotmánybíró-jelöltek választását. Ezt Andrej Danko, a parlament elnöke jelentette ki szerdán.

„Az államfőnek joga van válogatni az alkotmánybíró-jelöltek közül. A másik oldalon hangsúlyozni kell, hogy a parlament teljesíti a kötelességeit, és igazságtalanság azzal vádolni, hogy hátráltatja a szavazást. Biztosítottuk a jelöltek tisztességes meghallgatásának két fordulóját, tisztességesen előkészítjük az újabb kört is” – állapította meg.

Danko emlékeztetett, hogy korábban éppen az elnöki hivatal tétovázott kiválasztani a bírókat. Hozzátette: a párból választás rendszere is csorbát szenvedett azáltal, hogy az elnök nem választott a Mojmír Mamojka - Jana Laššáková kettősből.

„Ilyen helyzet korábban is előfordult. Az elnök előtt voltak a nevek, mégsem nevezett ki senkit. Ma három nevet jelentett be a nyolc jelölt közül. Minden név, amelyet az elnöki hivatal kap, játékban marad egészen addig, amíg meg nem választják az összes alkotmánybírót” – zárta a házelnök.

Kiska szerdán Ivan Fiačant nevezte ki az alkotmánybíróság elnökének, Ľuboš Szigetit pedig alelnöknek. Rajtuk kívül még Peter Molnárt nevezte ki alkotmánybírónak. Az elnök tehát három bírót választott ki a nyolc jelölt közül, akiket áprilisban választott meg az SZK Nemzeti Tanácsa. Úgy véli, az új bíróknak szakmai és erkölcsi szempontból is példát kell mutatniuk a jogászok közösségének és a széles nyilvánosságnak.

Leszögezte: a bírók, akik szerdán tették le az esküjüket, élvezik az államfő bizalmát. Hozzátette: ő kilenc bírót akart kinevezni. Arra számít, hogy a képviselőknek a májusi szavazáson sikerül majd megválasztaniuk a teljes létszámot. Kiska szerint még tíz jelölt hiányzik.

A képviselők áprilisban nyolc jelöltet választottak meg, az elnöknek négyet kellett volna kiválasztania közülük. A taláros testület létszáma a három új bíró kinevezése után sem teljes (13). Miután február közepén kilenc bírónak lejárt a megbízatási ideje, csak négyen maradtak az alkotmánybíróságon.

A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, akik közül az elnök nevezte volna ki a kilenc új alkotmánybírót. A képviselők azonban nem tudtak megegyezni ennyi jelölt támogatásáról, ezért újra kell szavazniuk. Az újabb jelöltválasztásra a május 9-én kezdődő ülésen kerül sor. A képviselők 25 jelölt közül választhatnak majd.


TASR