Danko írásos megjegyzéseket vár a törvénnyel kapcsolatban a tüntetés szervezőitől

2019. május 5. - 17:34 | Belföld

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke vasárnap délután találkozóra hívta a himnusztörvény elleni tüntetés szervezőit.

Danko írásos megjegyzéseket vár a törvénnyel kapcsolatban a tüntetés szervezőitől
Fotók: Cséfalvay Á. András

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a szlovákoknak és a magyaroknak példaértékű kapcsolataik legyenek“ – jelentette ki Danko a találkozó után tartott sajtótájékoztatón.

„Olyan korban élünk az EU-ban, amikor a magyaroknak és a szlovákoknak össze kell fogniuk. Ha tiszteletben tartják az államhatárainkat, a szeretett Szlovákiánkat, akkor nem lehetnek problémáink semmilyen nemzetiségi kisebbséggel. És ez vonatkozik a magyarokra, a csehekre, a lengyelekre, a romákra. Mindenki, aki megbecsüli Szlovákiát, és az értékét képezi, tiszteletet érdemel“ – hangsúlyozta Danko.

Az SNS elnöke megemlítette, hogy 1993-tól érvényben van Szlovákiában az a törvény, amely az államhinnusz lejátszásáról szól: „Ez a törvénymódosító javaslat, amelyet elfogadott a parlament, nem ejt szót semmilyen himnusz lejátszásának a megtiltásáról“ – hangsúlyozta, majd hozzátette, csupán arról van szó, hogy állami ünnepek idején ne játsszák le és énekeljék más államok himnuszát, amennyiben nincs jelen az adott ország hivatalos küldöttje.

A parlament elnöke beszélt a koalíciós egyezségről is. „A koalíció elfogadja, ha a Híd nem fogja megszavazni a törvényt. Ezt nem tartom majd a koalíciós egyezség megszegésének. A törvénymódosítást csak azért fogadták el, hogy a hokistáknak ne legyen elcsúfított jel a mezeiken“ – magyarázta.

Danko megerősítette, hogy felszólította a vasárnapi tüntetés szervezőit, juttassák el hozzá a törvénnyel kapcsolatos írásos megjegyzéseiket.

„Danko úrnak elmagyaráztuk, hogy mit akarunk. Holnapig van időnk elküldeni a követelményeinket, ő pedig ezeket átveszi a koalíciós tanáccsal“ – mondta a találkozó után az egyik főszervező, Halász Béla.

Ahogy az ismert, a szlovák törvényhozás - köztük a hidas képviselők jelentős hozzájárulásával - március végén nagy többséggel elfogadott egy törvényt, ami egyes vélemények szerint bünteti a külföldi országok himnuszának elhangzását. Miután fény derült a félreértésekre jócskán teret adó jogszabály létezésére, a hidasok kérték az államfőt, vétózza meg a törvény leginkább bírált rendelkezését. Andrej Kiska vissza is dobta a jogszabályt a parlamentnek, de azzal a csavarral, hogy nem egy-két rendelkezést kifogásolt, hanem a jogszabály egészét.

Ilyen esetben viszont a törvényhozás csak két dolgot tehet: vagy “megtöri” az elnöki vétót, és a törvényt a maga eredeti formájában erősíti meg, vagy pedig a jogszabályt elveti a parlament. Míg az első megoldás elfogadhatatlan Bugár Béláék számára, az utóbbi pedig az SNS-nek nincs ínyére. Szóval a Kiska által a parlamentnek visszadobott, az állami jelképekről szóló törvény most újra végig kell, hogy fusson a törvényhozás szakbizottságain, így az alkotmányügyi testületen is.


(TASR/parameter)