Danko jelöltje mehet Kažimír mellé a Szlovák Jegybankhoz!

2019. december 11. - 13:56 | Belföld

Dana Meager pénzügyi államtitkár lehet a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) új igazgatóhelyettese. A kormány szerdán jóváhagyta, hogy őt jelöljék a posztra.

Danko jelöltje mehet Kažimír mellé a Szlovák Jegybankhoz!
Dana Meager (Fotó: SITA)

A kinevezési javaslatot a parlamentnek is el kell fogadnia. Az igazgatóhelyettest Zuzana Čaputová államfő nevezi ki. Korábban már elutasította egy kormányjelölt, Jozef Hudák kinevezését.

Az NBS banki tanácsának hat tagja van: az igazgató, a két igazgatóhelyettes és három másik tag. Hudák kinevezésének elutasításával az egyik igazgatóhelyettesi pozíció továbbra is betöltetlen maradt, erre pályázik most Meager. A kabinet meggyőződése, hogy a jelölt minden kritériumnak és feltételnek megfelel, és képes lesz sikeresen ellátni a hivatalát.

Meager 2016-tól a pénzügyminisztérium államtitkára. Korábban a pénzügyi igazgatóság alelnökeként tevékenykedett.

A kormány korábban Jozef Hudák kinevezését javasolta a posztra. Čaputová azért nem nevezte ki őt, mert szerinte több kritériumnak sem felelt meg. Úgy véli, az is kizáró ok, hogy Hudák korábban kijelentette: a nemzeti bank igazgatóhelyetteseként indítványozni fogja egy új egészségügyi biztosító létrehozását, amelyet az NBS felügyelne.

(TASR)