Danko készíti az előterjesztést, amellyel megvédhetik Magyarországot

2018. október 17. - 18:29 | Belföld

A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter a visegrádi négyek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Miroslav Lajčák külügyminiszterrel és Andrej Danko parlamenti elnökkel szerdán Pozsonyban.

Danko készíti az előterjesztést, amellyel megvédhetik Magyarországot
Szijjártó Péter Andrej Dankónál is járt (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter a találkozók után elmondta, hogy Miroslav Lajčákkal elsősorban a Közép-Európát érintő kihívásokról beszéltek.

"Látszik, hogy ezekkel az országokkal szemben a migrációs politika miatt számos támadást indítottak és fognak a jövőben is, elsősorban európai színtéren, de az ezekre adott reakciók azt is bebizonyították, hogy a visegrádi csoport erősebb és egységesebb, mint valaha" - mondta.

Andrej Dankóval pedig arról tárgyaltak, hogy a parlamenti elnök elkészíti azt az előterjesztést a Sargentini-jelentéshez kapcsolódóan, amellyel a parlament elfogadhatja a Magyarország szuverenitását megvédő nyilatkozatot.

"Ha ez megtörténik, a visegrádi négyek tekintetében a kör bezárul" - közölte Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta: ez az előterjesztés világosan mutatja, hogy ha azok a pártok és azok a kormányok, amelyek ragaszkodnak az európai értékekhez, a nemzeti történelmi és kulturális hagyományokhoz, szoros együttműködést folytatnak, sikeresek lehetnek az Európai Unió jövőjéről szóló vitákban.

A kérdés szerinte most az, hogy elmenjen-e Európa egy föderalisztikus irányba, ahol "egyfajta európai egyesült államok létrehozását tűzték ki célul egyesek," léptessék-e ők az EU-t egy posztnemzeti, posztkeresztény időszakba, vagy azok a politikai erők és pártok diadalmaskodnak, amelyek ragaszkodnak a nemzeti, vallási és kulturális hagyományaikhoz, és ahhoz, hogy Európa keresztény kontinens.

"Ez a küzdelem még nem dőlt el, és ebből a szempontból az európai parlamenti választás nagyon fontos" - mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy ehhez kapcsolódóan Andrej Dankóval megerősítették azt a szándékot is, hogy a nemzeti alapon szerveződő, a nemzeti identitást, a kulturális, vallási hagyományokat és örökségeket fontosnak tartó pártoknak szorosan együtt kell működniük.

(MTI)