Danko is kibukott, amiért az Emberi Jogok Európai Bírósága leromboltat egy szerb templomot

2019. október 2. - 11:28 | Belföld

Az SNS felháborítónak tartja az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntését, melynek értelmében le kell rombolni egy szerb pravoszláv templomot Bosznia-Hercegovinában.

Danko is kibukott, amiért az Emberi Jogok Európai Bírósága leromboltat egy szerb templomot
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke az Aleksandar Vucic szerb államfőnek küldött levélben támogatásáról biztosította a szerb nemzetet. A TASR hírügynökséget Zuzana Škopcová, a pártelnöki iroda vezetője tájékoztatta kedden.

„A tulajdonjoggal kapcsolatos jogviták nem kerekedhetnek a vallásszabadság fölé, főleg nem olyan területen, ahol az efféle lépések fokozzák az etnikai és politikai feszültséget” – áll a párt állásfoglalásában. A templom likvidálására az SNS úgy tekint, mint az európai keresztény hagyományokkal szembeni tiszteletlenség jelére. „A Konjević Polje nevű faluban található templom nem válhat újabb konfliktusforrássá a boszniai szerbek és moszlimok között” – figyelmeztet az SNS.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntése értelmében le kell rombolni azt a szerb pravoszláv templomot, amelyet a boszniai moszlimoktól elkobzott területen építettek fel. Utóbbiak az 1992-től 1995-ig tartó polgárháború alatt menekültek el az országból.

(TASR)