Danko is kibukott, amiért az Emberi Jogok Európai Bírósága leromboltat egy szerb templomot

Az SNS felháborítónak tartja az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntését, melynek értelmében le kell rombolni egy szerb pravoszláv templomot Bosznia-Hercegovinában.

Danko is kibukott, amiért az Emberi Jogok Európai Bírósága leromboltat egy szerb templomot
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke az Aleksandar Vucic szerb államfőnek küldött levélben támogatásáról biztosította a szerb nemzetet. A TASR hírügynökséget Zuzana Škopcová, a pártelnöki iroda vezetője tájékoztatta kedden.

„A tulajdonjoggal kapcsolatos jogviták nem kerekedhetnek a vallásszabadság fölé, főleg nem olyan területen, ahol az efféle lépések fokozzák az etnikai és politikai feszültséget” – áll a párt állásfoglalásában. A templom likvidálására az SNS úgy tekint, mint az európai keresztény hagyományokkal szembeni tiszteletlenség jelére. „A Konjević Polje nevű faluban található templom nem válhat újabb konfliktusforrássá a boszniai szerbek és moszlimok között” – figyelmeztet az SNS.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntése értelmében le kell rombolni azt a szerb pravoszláv templomot, amelyet a boszniai moszlimoktól elkobzott területen építettek fel. Utóbbiak az 1992-től 1995-ig tartó polgárháború alatt menekültek el az országból.

(TASR)