Danko kimondta a tutit: szerinte az lenne a legjobb, ha Fico lenne Szlovákia köztársasági elnöke

2024. február 18. - 12:57 | Belföld

Andrej Danko, az SNS elnöke sajnálja, hogy nem tudta meggyőzni Robert Fico (Smer) miniszterelnököt, hogy jelöltesse magát köztársasági elnöknek. Szerinte ugyanis ő lenne a legjobb államfő. Emellett fontosnak tartja, hogy a kormány ne csak négy, hanem nyolc évet bírjon ki.

Danko kimondta a tutit: szerinte az lenne a legjobb, ha Fico lenne Szlovákia köztársasági elnöke
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Vasárnap Danko és Milan Majerský, a KDH elnöke volt a TA3 V politike című műsorának a vendége. Danko a műsorban többször is felajánlotta Majerskýnek, hogy lépjen be a koalícióba. Szerinte ugyanis négyen jobban tudnának kormányozni, és egyúttal nehezen tudja megemészteni, hogy a KDH ellenzéki munkát folytat a Progresívne Slovenskoval (PS).

Majerský elmondta, hogy a KDH a választások előtti kampányban meghúzott egy határt, amibe a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetése már nem fért bele. „A kormánykoalíciónak az volt az első dolga, hogy megszünteti a Speciális Ügyészi Hivatalt, és szégyenteljes módon módosította a Büntető Törvénykönyvet. Nálunk ez túlmegy minden határon, és ha ez megvalósul, akkor mi ezekkel az emberekkel még csak arról sem beszélhetünk, hogy egy kormányt alkotnánk velük” – mondta Majerský, majd rámutatott, hogy nem csak ő dönt arról, hogy a KDH csatlakozzon-e a kormányhoz vagy sem.

Danko szerint Ivan Korčok gyenge köztársasági elnök lenne, a KDH-t pedig bírálta azért, hogy a támogatását fejezte ki neki a köztársaságielnök-választáson. Majerský ezt azzal magyarázta, hogy az összes jelölt közül, akinek reális esélye van államfővé válni, Korčok áll legközelebb a KDH által képviselt eszmékhez.

Az SNS elnöke egyúttal aggódik a koalíció stabilságáért abban az esetben, ha Peter Pellegrini (Hlas) nyeri meg az államfőválasztást. „A Hlas nem tudja ezt megfogalmazni. Nem tudják megmondani, hogyan működik majd” – mondta Danko, majd hozzáette: Pellegrininek köztársasági elnökként erősebb pozíciója lehet, Ficót pedig a háttérbe szoríthatja.


TASR/para