Danko kiverte a hisztit, amiért drágulhat a cigi!

2019. szeptember 11. - 13:58 | Belföld

A pénzügyminiszter, Ladislav Kamenický (Smer-SD) javaslatára a kormány szerdai ülésén jóváhagyta, hogy emeljék a dohánytermékek fogyasztási adóját. Valamiből, ugye, fedezni kell a szociális csomagokat, amire a koalíció elveri a pénzt.

Danko kiverte a hisztit, amiért drágulhat a cigi!
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Ettől az egy intézkedéstől 101 millió euró bevételt vár az állami költségvetésbe a kormány. Ebből 95 milliót tesznek ki a hagyományos dohánytermékek, 6 milliót pedig a füstmentesek. Az adóemelés azt vonja maga után, hogy a legnépszerűbb cigaretták dobozonkénti ára 40 centtel, 3,80 euróra emelkedhet, a füstmentes cigiké pedig 50 centtel, 4 euróra.

Andrej Danko SNS-elnök viszont ezt az intézkedést a koalíciós szerződés súlyos megsértéseként értékeli, és azt tervezi, hogy összehívja a Koalíciós Tanácsot. Az adóemelést azért nem támogatja, mert az az emberek "pénztárcáját" érinti rosszul, és az ilyesmiről a koalíciónak kell megegyeznie.

Dankónak még a következő is elhagyta a száját: "Tisztában vagyok a Szlovákiában uralkodó szegénységgel és szociális problémákkal, mivel egy kis faluból származom."

Hozzátette, az SNS nem támogatja a dohány fogyasztási adójának emelését. Szavai szerint erről az intézkedésről nem tudott Robert Fico és Bugár Béla sem. Várhatóan csütörtökön találkozik velük.

(Denník N/SME)