Danko kivizsgáltatná, miért szűnt meg csendben Jankovská képviselői mandátuma

2019. szeptember 11. - 11:25 | Belföld

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke felkéri parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottságát, hogy ítélje meg, vajon Monika Jankovská, Viktor Stromček és Peter Kažimír képviselőknek az alkotmánnyal és a vonatkozó jogszabályokkal összhangban szűnt-e meg a mandátumuk. Erről Tomáš Kostelník, a házelnök szóvivője tájékoztatott kedden.

Danko kivizsgáltatná, miért szűnt meg csendben Jankovská képviselői mandátuma
Monika Jankovská (Fotó: TASR)

A plénum kedden elvetette Anna Zemanová (SaS) javaslatát, amelyben a képviselőnő felkérte a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottságot, hogy tárgyalja meg Jankovská volt képviselő lemondását, majd tájékoztassa a plénumot, hogy a parlament tudomásul vehesse a mandátum feladását. Az ellenzék rámutatott: ez a házszabálynak megfelelő eljárás.

Miután a házelnök találkozott Juraj Blanárral (Smer-SD), a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság elnökével, kilátásba helyezte, hogy kérni fogja a mandátumok megszűnésének kivizsgálását. „Fontos hangsúlyozni, hogy az ügy Jankovská képviselőnőn kívül Stromček és Kažimír mandátumának megszűnését is érinti” – fűzte hozzá Kostelník.

Monika Jankovská a múlt héten mondott le államtitkári mandátumáról, ám mivel ő azt követően lett államtitkár, hogy megválasztották parlamenti képviselőnek, most a parlamentbe kellett volna visszaülnie. Kiderült viszont, hogy csendben lemondott parlamenti mandátumáról már korábban. Viktor Stromček szintén államtitkári pozícióból távozott, míg Peter Kažimír pénzügyminiszteri posztról lemondva lett a jegybank elnöke.

(TASR)