Danko lesz az SNS listavezetője

2019. november 19. - 13:48 | Belföld

Az SNS listavezetője a párt elnöke, Andrej Danko lesz.

Danko lesz az SNS listavezetője
Fotó: TASR

Őt az SNS jelenlegi parlamenti képviselői fogják követni a jelöltlistán. A sorrendet a pártelnök a legutóbbi parlamenti választásokon begyűjtött preferenciaszavazatok száma alapján készül meghatározni. Eszerint a második és a harmadik helyre várhatóan Jaroslav Paška és Eva Smolíková alelnökök kerülnek. Erről Danko a keddi sajtótájékoztatóján számolt be.

„Büszke vagyok rá, hogy az SNS az egyedüli politikai párt, amelyből egyetlen képviselő sem lépett ki” – hangsúlyozta Danko, aki szerint az SNS belső konfliktusok nélküli, stabil párt.

Ahhoz, hogy valaki felkerülhessen az SNS jelöltlistájára, be kell lépnie a pártba. Danko ezzel összefüggésben bejelentette, hogy Martina Lubyová oktatási miniszter kérvényezte a felvételét, a párt pedig jóváhagyta a kérelmet. Eddig az SNS jelöltjeként töltötte be a tárcavezetői funkciót.

Danko nem árult el több részletet a jelöltlistáról.

Arra a kérdésre, vajon az SNS megnyitja-e a listáját más pártok előtt is, például a Hlas ľudu (A Nép Hangja) előtt, Danko azt válaszolta, hogy a párt jelöltlistáján csakis párttagok szerepelhetnek. Peter Marček független parlamenti képviselő és A Nép Hangja párt elnöke kedden bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat az SNS párttal a lehetséges együttműködésről. Danko ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ha más pártokból kilépett képviselők indulni akarnak az SNS listáján, először kérvényezniük kell a felvételüket a pártba. Az elnökség a jövő héten fogja elbírálni a kérelmeket.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. Választásra jogosult minden 18 év feletti állampolgár. A hivatalos kampányidőszak már megkezdődött. Az egyes politikai pártoknak és mozgalmaknak 2019. december 1-ig kell leadniuk a jelöltlistájukat.


(TASR)