Danko a lex DAC-ról: szabadon szólhatnak a külföldi himnuszok

2019. április 15. - 16:38 | Belföld

Hazudik, aki azt mondja, hogy a magyar, az orosz vagy a cseh himnusz nem hangozhat el Szlovákia területén - nyilatkozta a kormánypárti SNS vezetője a hétfői koalíciós tanács után, aki tudja, hogy a felsorolt nemzetek egyikét sem akarja senki sem terrorizálni. A parlament elnöke beszólt az MKP-nak is.

Semmi nem változott az elmúlt években ezzel a sokat ragozott szabállyal kapcsolatban, csupán az éneklés lett beemelve az állami jelképekről szóló törvénye - nyilatkozta Andrej Danko. Szerinte az MKP és a Jobbik csinált ebből a kérdésből szenzációt. "Szemenszedett hazugság ilyet állítani, semmilyen himnusz nincs betiltva Szlovákiában." - szögezte le Danko.

A parlament elnöke hozzátette: miután az államfő újratárgyalásra visszadobta ezt a törvényt, "megegyeztünk, jóindulatúak leszünk a Hídhoz egy törvényjavaslattal, ami világosan szabályozza az államünnepekkor elhangzó állami himnuszt rendjét, és mást nem szabályozna ez a törvény."

(A felvételen a vonatkozó rész 15:55-től 18:50-ig)

A nemzetiek vezetője rámutatott, megvárják az államfő javaslatát, és "az igazságügyminiszter világosan rendezi a vonatkozó törvény szövegét. Senki nem akarja terrorizálni a cseheket, magyarokat, oroszokat. Kompormisszumot találtunk, és ha valaki örült annak, hogy nem leszünk konstruktívak, annak csalódást kellett okoznunk."

A himnuszokat lehet énekelni, és lejátszani is - szögezte le még egyszer Andrej Danko, akinek a pártja alaposan megmártózott a témában.

Azzal indult az egész, hogy tavaly a szlovák hokiválogatott új logója miatt az SNS beindult, és egy elfuserált jelképtörvényt alkotott: március végén szlovák-magyar nemzeti balhévá fokozódott a helyzet a parlamentben, amikor egy apró módosításnak köszönhetően úgy nézett ki, egy törvény szankcionálja a magyar himnusz eléneklését mondjuk egy DAC mérkőzésen, egy március 15-i ünnepségen vagy akár egy szentmisén. Azóta rendeződtek a sorok, folyik a tűzoltás, és Danko nyugtatja a kedélyeket.

(para)

Címkék: Andrej Danko, lex DAC