Danko is meglátogatta Čaputovát – az SNS elnöke szerint Pellegrini miatt haladnak lassan a tárgyalások

2023. október 9. - 15:49 | Belföld

Ha Peter Pellegrini (Hlas) végérvényesen felhagyna a Michal Šimečkával (Progresívne Slovensko) folytatott tárgyalásokkal, akkor a jobban haladnának a Smer, a Hlas és az SNS közti kormányalakítási egyeztetések. Ezt Andrej Danko (SNS) mondta azt követően, hogy hétfőn fogadta őt Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Szerinte a Hlas elnökének meg kellene értenie, hogy a kormányfői poszt Robert Ficónak (Smer) jár, míg a házelnöki posztot Pellegrini töltheti be. Hozzátette, hogy az SNS semmilyen feltételt nem szab a kormányban való pozícióért cserébe.

Danko is meglátogatta Čaputovát – az SNS elnöke szerint Pellegrini miatt haladnak lassan a tárgyalások
Fotók: TASR - Martin Baumann (További képekért kattints!)

„Ha Pellegrini végleg befejezné a tárgyalásokat Šimečkával, akkor sokkal jobban haladnánk az egyeztetésekkel, de így is értünk el előrelépést. Semmilyen pozíciós feltételt nem szabunk a részvételért cserébe” – mondta Danko az újságíróknak, majd hozzátette, hogy az SNS releváns helyet akar betölteni a kormányban.

Bízik benne, hogy Pellegrini már megértette, hogy ebben a felállásban ő lehet a parlament elnöke, Fico pedig a választások győzteseként a miniszterelnök. Hozzátette, hogy le kell szerelni a szakértői kormányt, mivel számos dologhoz nincs mandátuma, a helyzetet pedig az elnöki palota is nehezíti.

Danko biztosította az államfőt afelől, hogy egy olyan kormánynak akar része lenni az SNS, amely megőrzi Szlovákia külpolitikai prioritásait, noha különböző véleményük lehet az Ukrajnának nyújtott segítséget illetően. „Hozzá kell tennünk, hogy az EU ugyan egy működő projekt, de sok mindent meg kell változtatni a működéséhez, és ez igaz a NATO-ra is. Ez nem azt jelenti, hogy megkérdőjeleznénk a tagságunkat” – mondta.

Kijelentette továbbá, hogy ahogy az SNS is, úgy a frakciója is egységes. „A képviselőket jellemnek és közös gondolatnak kell egyesítenie. A velünk lévő emberek teljesítik a nemzeti, keresztény és társadalmi elképzeléseket” – jegyezte meg, majd elutasította, hogy gondok alakulhatnak ki a frakción belül.

Elmondása szerint a köztársasági elnök biztosította őt afelől, hogy nem személyes ellenségeskedés miatt nem nevezne ki minisztereket. „Biztosított afelől, hogy nem személyes jellegű lesz, hanem szigorú szabályok vonatkoznak majd rá tekintettel a közigazgatási problémákra vagy az esetleges büntetőeljárásokra” – mondta Danko. Az államfő a hétvége folyamán kijelentette, hogy a köztársasági elnök akkor utasíthatja el a jelöltséget, ha konkrét személyhez kapcsolódóan komoly okok állnak fenn. Példaként említette, hogy ilyen akadályt jelenthet a belügyminiszteri posztra jelölt személy ellen folyó eljárás.

A Smer, a Hlas és az SNS vezetői hétfőn reggel tárgyaltak, de egyelőre semmi konkrétumot nem árultak el a kormánykoalíciót illetően.


TASR/para