Danko megnyitotta az ülést, Pellegrini kormánya a parlament bizalmát kéri

2018. március 23. - 09:43 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormánya, melyet csütörtökön nevezett ki Andrej Kiska államfő, pénteken a parlament bizalmát kéri. Az ülés reggel 9:00 órakor kezdődött.

Danko megnyitotta az ülést, Pellegrini kormánya a parlament bizalmát kéri
Fotók: TASR - további képekért kattints!

A 30. parlamenti ülés programjának fő pontja az újonnan megalakult kormány programnyilatkozatáról szóló tárgyalás, valamint a parlament bizalmának kérése.

A programnyilatkozat szinte ugyanaz, amelyet a Fico-kormány két évvel ezelőtt elfogadott. Mivel azonban a harmadik Fico-kormány programnyilatkozatának másolatáról van szó, több nem aktuális részt is tartalmaz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a koalíció azokat a célokat is teljesíteni akarja, amelyekre a múltban már sor került.

„A kormánynak azonnal munkához kell látnia, nincs idő magunkkal foglalkozni, vagy átírni valamilyen dokumentumokat“ – magyarázta Pellegrini, aki szerint heteket vesztenének azzal, ha elkezdenék kihúzogatni azokat a pontokat, amelyeket már teljesítettek.

A programnyilatkozatot annyiban módosították, hogy kihúzták belőle azokat a részeket, amelyek a 2017-es soros EU-elnökséget érintették.

A parlament bizalmának megszerzéséhez legalább 76 támogatói szavazat szükséges. Korábban már 79 képviselő jelezte, hogy esélyt ad Pellegrini kormányának. Az ellenzéki SaS és OĽaNO képviselői várhatóan nemmel szavaznak majd.

Az új kabinet összetétele személyi változásokat is eredményezett. A külügyi bizottság elnöke Cséfalvay Katalin lesz a Most-Híd frakciójából, aki a távozó František Šebej (Most-Híd) helyére kerül.

Robert Fico (Smer-SD) korábbi miniszterelnök, Robert Kaliňák (Smer-SD) leköszönő belügyminiszter és Lucia Žitňanská (Most-Híd) távozó igazságügy-miniszter képviselőként tér vissza a parlamentbe.

Gál Gábor igazságügyi minisztert Balódi László, Hodos polgármestere váltja a parlamentben, aki a pénteki ülésen teszi le a képviselői esküt.


TASR/para