Danko moszkvai hízelgése miatt morognak idehaza és az EP-ben

Két európai parlamenti frakció hét szlovák képviselője fejezte ki csodálkozását Andrej Danko házelnök Moszkvában elmondott beszéde kapcsán, egyúttal üdvözölték azt, amit Andrej Kiska mondott az EP-ben. Miroslav Lajčák külügyminiszter, aki jelenleg főként az ENSZ tisztségviselőjeként dolgozik, pedig azzal kapcsolatban fejtette ki nemtetszését, hogy a két legfőbb közjogi méltóság nem konzultált vele arról, mit terveznek mondani.

Danko moszkvai hízelgése miatt morognak idehaza és az EP-ben
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Andrej Kiska beszédében Szlovákia Európa-pártiságát hangsúlyozta, míg Andrej Danko a moszkvai Dumában azt, hogy egy erős Oroszország nélkül nem lehetséges a világbéke. A két beszéd nagyjából egy időben zajlott.

"Eltérő lehet és különbözik is a véleményünk a közügyekről, ám

egyértelműnek kell lennie a nézeteinknek arról, kik a szövetségeseink, és hogy ki az, aki a nemzetközi közösségben polgáraink jólétéért és biztonságáért küzd"

- áll hét szlovák EP-képviselő, Eduard Kukan, Miroslav Mikolášik, Ivan Štefanec, Anna Záborská (mindannyian Európai Néppárt), Branislav Škripek, Jana Žitňanská, Richard Sulík (mindannyian Európai Konzervatívok és Reformerek).

Andrej Danko beszéde kapcsán megjegyezték, hogy az ilyesmi nem teszi Szlovákiát túlságosan megbízható partnerré. "Értjük a szándékot, hogy némely polgár Oroszországban kulturális partnert lát, és támogatjuk a közös kommunikációt. Ebben azonban egyértelműen biztonsági érdekeinkre és európai értékeinkre kell rávilágítani... Az európai és az euroatlanti értékrendhez való tartozás nem egyértelmű, hanem olyasvalami, amit folyamatosan vallanunk kell" - szögezték le.

Felelőtlennek tartják, ha az egyik legfőbb közjogi méltóság odahaza vallja ezeket az értékeket, míg külföldön Szlovákia hivatalos álláspontjával ellenkezőleg cselekszik.

Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy Danko és Kiska sem láttá fontosnak, hogy külpolitikai témájú nyilatkozatukat vele egyeztessék. Dankoval összefüggésben állítja, nem ismeri beszéde pontos tartalmát. "Örülnék, ha ismerhetném. De sem az elnök, sem a házelnök nem konzultálták a beszédüket, és ez így nincs rendjén. Ilyesmi az első alkalommal fordult elő" - vélekedett.

A kockázatot abban látja, hogy Szlovákia külpolitikájának minden politikai szinten ugyanolyannak kell lennie, és bízik abban, hogy a közjogi méltóságok nyilatkozatai nem mennek szembe egymással.

Andrej Kiska erre úgy reagált, hogy a három legfőbb közjogi méltóság aláírt egy nyilatkozatot, melyben az EU iránti szoros elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot, és ő mostani beszédében is ennek adott hangot, összhangban a korábbi nyilatkozattal.

Andrej Dankónak nem különösebben tetszett, hogy a külügyminiszter ilyen "hallatlanul kommentálja", amiről Oroszországban beszélt. "A házelnök úr nem lát rá semmilyen okot, ami miatt a beszédéről konzultálnia kellett volna a külügyminiszterrel" - tolmácsolta Danko szavait Zuzana Čižmáriková, a parlament sajtóosztályának vezetője. Hozzátette,

miután hazatér Oroszországból, magyarázatot fog kérni Lajčáktól.

(TASR)