Danko nekimegy a zsidógyűlölőknek: Van itt néhány eszement, akiknek a politikában semmi keresnivalójuk

2018. július 3. - 13:26 | Belföld

Andrej Danko, a szlovák parlament és az SNS elnöke hivatalos látogatáson tartózkodik Izraelben.

Danko nekimegy a zsidógyűlölőknek: Van itt néhány eszement, akiknek a politikában semmi keresnivalójuk
Yuli Edelstein és Andrej Danko (Fotó: TASR)

Hétfőn már találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, majd azzal hízelgett, hogy dicsekedett Izrael a világ élvonalába tartozik az információs technológia, az adatvédelem és a kibernetikai biztonság területén, és Szlovákiát lehetséges partnerként kezeli az ezzel kapcsolatos befektetései kapcsán.

„Tényleg nagyon jó megbeszélés volt a jövőbeli együttműködést illetően. Nagyra értékeltem, hogy Izrael stabil stratégiai partnerként tekint Szlovákiára a technológiai fejlesztések területén, amelyben Izrael tényleg vezetőnek számít - nemcsak ebben az övezetben, hanem világszinten is. Tényleg fontos, ha egy olyan jelentős, világszerte ismert politikus, mint Netanjahu úr, Szlovákiára önálló államként és Izrael egy lehetséges befektetési partnereként tekint” – közölte.

Szerinte Izrael elsősorban az autóiparon belül és a kibernetikai biztonság területén tudja elképzelni az együttműködést, de további lehetőségeket lát a turizmus területén. Elmondta, hogy Izraelből csaknem 40 000 turista érkezik évente Szlovákiába.

Danko kedden az izraeli parlament, a Kneszet elnökével, Yuli Edelsteinnel találkozott, majd azt követően ígéretet tett arra, hogy az ősz folyamán törvénymódosítást nyújt be annak érdekében, hogy keményebben lépjenek fel idehaza az antiszemitizmussal szemben. Ugyanis véleménye szerint Szlovákiában ez jelentős probléma.

Leszögezte, hogy az antiszemitizmus definícióját az izraeli törvényekből emelik majd át. Emlékeztetett a Marián Kotleba vezette ĽSNS-re, és arra, hogy a médiának észre kellene vennie az intolerancia és az antiszemitizmus megnyilvánulásait, mivel azok befolyásolják az ifjúságot.

"Elgondolkodtató, hova jutott a szlovák politika ezen a téren. Javítani szeretnénk a Büntető Törvénykönyvön és a rendtartáson aszerint, hogy az őrültek között, akik a parlamentben tagadják a holokausztrot, rendet tegyünk. Ma nem az SNS, hanem az ĽSNS jelenti a gondot. Én megváltoztattam az SNS-t, és politikailag továbbra is azért fogok küzdeni, hogy van itt néhány eszement, akiknek a politikában semmi keresnivalójuk" - fogalmazott.

(TASR/SITA/parameter)