Danko nem akar Kotlebával szövetkezni, mert nem mehetne Oroszországba!

2019. november 20. - 12:47 | Belföld

Andrej Danko elutasítja az együttműködést mind a választások előtt, mind azt követően a Marian Kotleba vezette ĽSNS-szel, és szerinte a belügyminisztériumnak nem kellene jóváhagynia a párt névváltoztatásra benyújtott kérelmét.

Danko nem akar Kotlebával szövetkezni, mert nem mehetne Oroszországba!
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Az ĽSNS névváltoztatására azt követően van szükség, hogy a koalíció jóváhagyta a pártokról szóló törvény azon módosítását, hogy a pártok nevében nem szerepelhet azok statutáriusainak vezetékneve. Kotlebáék esetében viszont ez épp így van, a hivatalos megnevezés Kotleba - ĽSNS. A párt azonban a törvény rendelkezését kijátszva úgy módosítaná, hogy a nevében a Kotleba helyett Kotlebovci (Kotlebáék) szerepeljen, az erre vonatkozó kérelmet már benyújtották.

Danko szerint a belügyminisztériumnak ezt nem kellene jóváhagynia, az ĽSNS pedig abban az esetben nem indulhatna a választásokon.

Az SNS elnöke a TASR hírügynökségnek adott interjújában is visszautasította az együttműködést Marian Kotleba pártjával. "Kotleba számomra elfogadhatatlan" - fogalmazott, hozzátéve, nem is foglalkozik egy vele kötött koalíció eshetőségével.

Az egyik érve, hogy ha koalícióra lépnének, akkor nem engednék be őt Oroszország bizonyos rendezvényeire.

Szavai szerint Kotleba mind a Kelet, mind a Nyugat számára elfogadhatatlan figura.

(TASR)