Danko nem bízik a kórházreform hatékonyságában

2019. szeptember 27. - 18:51 | Belföld

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke szerint a kórházak csoportosítására vonatkozó javaslat nem oldja meg a szlovák egészségügy problémáit.

Danko nem bízik a kórházreform hatékonyságában
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Dankót meglepte, hogy a kormány annak ellenére hagyta jóvá a kórházreformot, hogy az nem kapta meg a Smer-SD politikai támogatását.

Danko szerint az elmúlt négy év alatt semmilyen egészségügyet érintő problémára nem sikerült megoldást találni, nem épülnek kórházak és nem létezik egy állami kórházakat összefogó hálózat sem.

„Ellenzem az állami kórházak megszüntetését, és ellenzem azt is, hogy meghátráljunk a magánszektor előtt”

– jelentette ki.

A javaslatot az SNS csak akkor fogja bővebben véleményezni, ha a Smer-SD elnöke, Robert Fico kiáll Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter mellett.

„Ha a Koalíciós Tanács ülésére elhozzák az anyagot, nyilatkozni fogunk. Megdöbbentett, hogy a kormány elfogadta a javaslatot a Smer-SD politikai támogatása nélkül”

– jegyezte meg Danko.

A kormány pénteken hagyta jóvá az egészségügyi szolgáltatókról szóló törvényt, amelynek célja a kórházak megreformálása. A hírt Peter Pellegrini (Smer-SD) is megerősítette a kormányülés után, és elmondta, a reform végrehajtását több választási ciklusra tervezik. A javaslat célja, hogy a speciális kezeléseket, főleg az invazív és a műtéti beavatkozások bizonyos típusait azokban a kórházakban hajtsák végre, ahol biztosítva vannak az ehhez szükséges feltételek. Ezáltal emelkedhet az egészségügyi ellátás színvonala.

TASR