Danko: Nem tiltottuk be más himnuszok éneklését, készek vagyunk tárgyalni

2019. április 5. - 17:49 | Belföld

A koalíció meg fogja oldani az állami jelképekről szóló törvény körül kialakult problémát, jelentette ki pénteken Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke, aki egyben elutasította, hogy a törvényjavaslattal az SNS bárkit meg akart volna sérteni.

Danko: Nem tiltottuk be más himnuszok éneklését, készek vagyunk tárgyalni
Fotó: TASR

Danko kifejtette:

a törvény értelmében kizárólag az állami ünnepeken, az emléknapokon, illetve az országos vagy helyi jelleggel bíró, fontos évfordulókon lenne tilos lejátszani vagy elénekelni egy másik ország himnuszát, és csak abban az esetben, ha nincs jelen az adott ország hivatalos küldöttsége. Hangsúlyozta: a tilalom nem vonatkozott volna más napokra, illetve sportrendezvényekre sem.

A parlament elnöke azt állította, hogy a kialakult helyzet már régen megoldódott volna, ha Andrej Kiska államfő még csütörtökön megvétózza a törvényt, ahogy Danko kérte tőle. Hozzátette: a koalíció megoldást fog találni, akár az elnökkel, akár nélküle.

Ugyanakkor továbbra is úgy véli, hogy ha az ominózus tiltást nem is hagynák ki a jogszabályból, akkor sem történne semmi rossz, mert az új intézkedés csak a különleges napokra vonatkozna, egyébként senki sem tiltaná meg senkinek, hogy egy másik ország himnuszát énekelje.

Danko hozzáfűzte: kész tárgyalni a törvény módosításáról, illetve pontosításáról annak érdekében, hogy mindenki elégedett legyen, és hogy ne romoljon el a szlovák-magyar viszony. A házelnök egyben elutasította a feszültségkeltést, és hangsúlyozta, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatokat akar fenntartani minden szomszédos országgal.

Az SNS elnöke emlékeztetett: a párt az állami jelképekről szóló törvényjavaslattal a jégkorong-válogatott mezeire tervezett új logóra reagált. A javaslattal az SNS célja az volt, hogy az állami jelképek nagyobb védelmet élvezzenek.

Bugár Béla, a parlament alelnöke és a Híd elnöke korábban kijelentette: a törvénybe belekerült egy olyan rendelkezés is, amely nem való Európába és a 21. századba. Elismerte, hogy a párt képviselői ezt nem vették észre, ezért szavazták meg a javaslatot. Ezért elnézést kért, és egyben leszögezte: a problémát még azelőtt megoldják, hogy a törvény hatályba lépne, vagyis még a májusi parlamenti ülés elején, amennyiben Kiska visszautalja a jogszabályt a parlamentnek. Bugár azt állította, az elnök megígérte neki, hogy megvétózza a törvényt.

Kiska korábban arról tájékoztatott: jövő héten jelenti be, hogy visszautalja-e a parlamentnek újratárgyalásra az állami jelképekről szóló törvényt. „Andrej Kiska államfő szeretné felkérni a kormánykoalíció képviselőit, hogy olvassák el, mire szavaznak, de még jobb lenne, ha már a törvény előkészítésének is nagyobb figyelmet szentelnének” – olvasható az elnöki hivatal által kiadott állásfoglalásban.

Az államfőt Bugár és Danko mellett megkereste Simon Zsolt független képviselő és a parlamenten kívüli MKP is. Simon, aki tartózkodott a szavazáson, azt mondta, hogy egy abszurd és ostoba törvényről van szó. Egyben bírálta a Híd pártot amiatt, hogy a képviselői megszavazták a törvényt. Az MKP arra szólította fel a törvényt támogató hidas képviselőket, valamint Grendel Gábort (OĽaNO), hogy mondjanak le a képviselői mandátumukról.

A törvényt az SaS is bírálta, hangsúlyozva, hogy frakciójuk nem szavazta meg azt. Hozzátették: ha az elnök nem vétózza meg a jogszabályt, és ha a plénum nem módosítja azt, a törvény az alkotmánybíróságon végezheti.


TASR

Címkék: lex DAC, Andrej Danko, SNS