Danko: Nem vonom kétségbe az EU-tagságunkat, de a szankciókat el kell törölni

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke leszögezte, hogy soha nem vonta kétségbe Szlovákia EU-tagságát. Azt azonban elutasítja, hogy továbbra is hazudjanak az Oroszország ellen hozott szankciókról. Szerinte ez utóbbiak hatástalanok, éppen ezért el kellene törölni őket.

Danko: Nem vonom kétségbe az EU-tagságunkat, de a szankciókat el kell törölni
Fotó: TASR

„Mindenkinek, aki a szankciókat említi, először át kellene tanulmányoznia, hogy miről szólnak. A szankciók bizonyos mértékben korlátozzák a gazdasági együttműködést, emellett pedig így is, úgy is megkerülik őket. A szankciók egyoldalú utazási korlátozást is jelentenek. Az Oroszországi Föderáció képviselője nem látogathat az EU-ba, fordítva azonban ez már nem érvényes” – hangsúlyozta a koalíciós SNS elnöke.

Danko ezzel arra utalt, hogy mostanában egyáltalán nem számít kivételnek, ha európai állami vezetők Moszkvába látogatnak. „Az ellenkezője igaz. A világ és Európa vezetői egymásnak adják a kilincset Oroszországban” – hívta fel a figyelmet Danko, példaként említve a holland parlament elnökét, az osztrák és a magyar miniszterelnököt, a francia és a német államfőt. Még ebben az évben Moszkvába látogat a cseh és az osztrák parlament elnöke is. 

Danko ugyanakkor ismételten megerősítette EU-párti álláspontját. „Politizálni kell nyugat, de kelet felé is. Soha nem vontam kétségbe az EU-tagságunkat, és soha nem is fogom. Ezt az antalyai csúcson is hangsúlyoztam. Ugyanakkor elutasítom a további hazudozást a szankciókról” – fogalmazott a házelnök.


(TASR)