Danko: Orbánnal és az egész V4-el közösen kell megoldani a migránsok problémáját

2023. szeptember 15. - 08:25 | Belföld

A migránsok növekvő számával kapcsolatos problémákat Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és a teljes V4 csoporttal egyeztetve kell megoldani. Andrej Danko, az SNS elnöke ezt a TASR TV-ben mondta.

Danko: Orbánnal és az egész V4-el közösen kell megoldani a migránsok problémáját
Andrej Danko (TASR)

Szerinte a külföldiek tartózkodási papírjának esetleges megváltoztatása alapvetően nem befolyásolná a helyzetet. Úgy véli, nagyobb jelentősége lenne a szlovák-magyar határ fokozott védelmének, lehetőleg a V4-államokkal egyeztetve. „A probléma megoldható, azonnal össze kell hívni a V4-ek találkozóját, de előtte nem szabad megbontani a V4-et“ – mondta Danko.

Danko úgy gondolja, az alapvető probléma az Európai Unió szintjén van, amely nem fordít kellő figyelmet a közös határ védelmére. Rámutatott: Brüsszelben a V4-ek közös álláspontja nagyobb súllyal bír, mint az egyéni kezdeményezések.

Elmondása szerint az SNS jelöltlistáján a választásokra induló képviselők nem támogatták a parlament rendkívüli ülésének megtartását, ahol a külföldiek igazolványainak kiadásával kapcsolatos változásokat kellett volna tárgyalni, mert úgy ítélték meg, hogy az szükségtelen. Hozzátette: készek támogatni a parlament migráció témájú tanácskozását, ezért a Hlas-SD és a Smer-SD törvényhozóival közösen kezdeményezték egy újabb rendkívüli ülést.

TASR