Danko pénzt áldoz arra, hogy csak Belica lehessen Kotlebáék ellenfele

2017. október 16. - 16:52 | Belföld

Nem mindennapi gesztust tett Andrej Danko, amikor ígéretéhez híven ma 5 ezer eurót adományozott a konkurenciának, azaz a demokratikus ellenzék nyitrai jelöltjének, hogy annak legyen miből finanszíroznia egy közvélemény-kutatást. 

Danko pénzt áldoz arra, hogy csak Belica lehessen Kotlebáék ellenfele
Forrás: Transparentné účty

Ján Greššonak azért adott ennyi pénzt a parlament elnöke, mert Danko szerint a megyében végzendő felmérés alapján kiderülhet, ki a gyengébb jelölt, és annak vissza kellene lépnie az erősebb javára. A kormánypártok meggyőződése, hogy Nyitra megye legnépszerűbb elnökjelöltje Milan Belica, és félő, hogy ha több beágyazott párt indít jelöltet, az megosztja az úgynevezett demokratikus pártok szavazatait és így megerősödhet a Kotleba -féle párt emberének, Milan Uhríknak a helyzete. Belica mögött felsorakozott az egész kormánykoalíció, a Smertől az SNS-en keresztül egészen a Hídig.

Greššo még a múlt héten arról panaszkodott, hogy nincs elég pénze egy felmérésre, és azzal fordult Dankohoz, hogy az fizesse meg a kutatást. „Ha tényleg létezik egy társadalmi érdek, hogy lépjek vissza a választások előtt, akkor fizesse meg az azt alátámasztó közvélemény-kutatás árát. Azt szívesen elfogadom. És ha ez a felmérés megerősíti, hogy nincs értelme a kampányomba pénzt fektetni, akkor feladom a küzdelmet.” - nyilatkozta Greššo.

Az egyebek mellett az SaS, a NOVA és az OLANO által támogatott politikus valószínűleg a Polis nevezetű ügynökséggel szondáztatná meg a választókat, mekkora a támogatottsága. Greššo akkor adja fel a küzdelmet, ha Belica támogatottsága jóval nagyobb lesz az övénel, illetve ha Uhrík népszerűsége is jelentősnek mutatkozik majd.

aktuality.sk