Danko szerint az állam elbírja a nyomtatott sajtó áfájának csökkentését

2019. szeptember 17. - 14:50 | Belföld

A nyomtatott sajtóra kivetett általános forgalmi adó (áfa) csökkentésével javítható a lapok anyagi helyzete. Ez az intézkedés mintegy 6 millió eurót vonna el a költségvetésből.

Danko szerint az állam elbírja a nyomtatott sajtó áfájának csökkentését
Fotó: TASR

Erről kedden számolt be Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke. Úgy véli, az állam elbírja ezt a kiadást.

Danko szerint a digitális média egyre inkább kiszorítja a nyomtatott sajtót, e kettő pedig kiegyenlítetlen küzdelmet folytat egymással. A törvényjavaslat célja tehát az, hogy az online médiával azonos feltételeket biztosítson a nyomtatott sajtónak is. „Az SNS olyan törvényt terjesztett elő, amely segíthet a nyomtatott sajtónak javítani a mérlegét, így megmaradnak a tisztességes újságírók klasszikus, standard szerkesztőségei. Azoké, akiknek le kell ülniük a számítógépükhöz, akik felelnek a közölt információkért és nem tehetnek közzé ellenőrizetlen butaságokat” – mondta Danko.

A parlament kedden fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely 10 százalékosra csökkenti a hetente legalább négyszer megjelenő újságokra, illusztrált vagy reklámokat tartalmazó folyóiratokra kivetett általános forgalmi adót.

Kedden a parlament elfogadta az SNS másik törvényjavaslatát is, amelynek értelmében eltörlik a koncessziós díjakat a nyugdíjasok, valamint a rendszeres szociális segélyben részesülő személyek számára. Karol Farkašovský, az SNS képviselője rámutatott: ez 8 millió eurós bevételkiesést jelent a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) számára, az összeget a koalíció megegyezése alapján az államkasszából fogják pótolni.


(TASR)