Danko szerint egyes politikusoknak elnézést kellene kérniük

Elnézést kellene kérnie azoknak az ellenzéki képviselőknek, akik a levéltitok megsértésével vádolták a parlament vezetőségét.

Erre Andrej Danko házelnök szólította fel az ellenzéket, miután a parlament hivatala 70 ismeretlen eredetű anyagot tartalmazó, képviselőknek szánt küldeményt talált. A történtek szerinte megmutatták, hogy milyen fontosak voltak azok az intézkedések, amelyeket a parlament vezetősége a küldemények ellenőrzésével kapcsolatban bevezetett.

„A levelek olvasásával kapcsolatos ügy kitaláció volt, amelyet célzatosan arra használtak fel, hogy ártsanak a parlamenti hivatal jó nevének, illetve az ott dolgozó alkalmazottaknak. Az ügy egyértelműen csak egy zavaros politikai húzás volt. Épp ma mutatkozott meg - miután több mint 70 ismeretlen anyagot tartalmazó levelet küldtek a képviselőknek -, hogy milyen fontosak voltak a bevezetett intézkedések” – közölte Danko.

Azoknak a képviselőknek, akik a parlament vezetését a levelek átolvasásával vádolták, Danko szerint elnézést kellene kérniük a parlament alkalmazottaitól. „Az alkalmazottak több héten át nagy politikai nyomásnak voltak kitéve, teljesen megalapozatlanul, hiszen csak lelkiismeretesen végezték a munkájukat. A nagy köszönet mellett ezért bocsánatkéréssel is tartoznak nekik” – tette hozzá Danko.

Pénteken ismeretlen eredetű anyagot tartalmazó borítékokat küldtek a parlamentbe. A több mint 70 levélbe rejtett gyanús anyag enyhén irritáló hatást vált ki. A parlament hivatala összegyűjtötte a küldeményeket, és átadta azokat a rendőrségnek. Az anyag kémiai összetétele egyelőre nem ismert. A parlament helyiségeit megtisztították. A küldemények a politikai paletta egészét érintették.      

A képviselők leveleinek az ellenőrzése tavaly sok vitát keltett. Az ellenzék azzal vádolta a parlament vezetését, hogy így sérül a levéltitok intézménye. A vezetés ezt elutasította, és a biztonsági intézkedésekre, valamint a Belügyminisztérium ajánlásaira hivatkozott. Később a képviselők megegyeztek a gyanús küldemények ellenőrzésével kapcsolatos új szabályokban.

TASR