Danko szerint erős listát állít össze az SNS, de a párt nem lesz mindenki Noé bárkája

2023. április 26. - 16:12 | Belföld

A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS) erős jelöltlistát állít össze a parlamenti választásra azáltal, hogy összefog a kisebb, keresztény és nemzetileg elkötelezett pártokkal. De nem akar valamiféle platformja lenni azoknak a független jelölteknek, akik az érvényesülés módját keresik – jelentette ki a TASR TV-ben Andrej Danko pártelnök arra a kérdésre válaszolva, miért nem tárgyalnak Romana Tabák (frakció nélkül) képviselővel.

Danko szerint erős listát állít össze az SNS, de a párt nem lesz mindenki Noé bárkája
Fotó: TASR

Az SNS-hez társuló Život-NS elnöke, Tomáš Taraba jelentette ki, hogy Tabák is helyet kaphatna a listán. Danko azt mondta, tiszteli Tabákot, de nem számít vele a lista összeállításánál. „Én felelek a listáért, és összefogom azokat a nemzeti és keresztény erőket, amelyek régóta nemzetiek és keresztények. De Romana Tabák együttműködött Kollárral is, Matovičcsal is, az SNS pedig nem Noé bárkája, ahova bárki jöhet, amikor úgy dönt” – jelentette ki.

Danko elmondta, eredetileg választási blokkot szeretett volna a Hlas-SD-vel és a Smer-SD-vel, már az önkormányzati választásra. Most mindenki önállóan indul. Az SNS a kisebb, nemzeti elkötelezettségű pártok jelöltjeit gyűjtené össze a listáján. „Megszólítottuk az 5 százalék alatt mozgó pártokat, Tarabát és Kuffáékat, Radačovský csapatát, Huliakékat. A polgári és politológiai spektrum különféle szereplőivel tárgyalunk” – jelentette ki Danko.

A közös találkozót Peter Pellegrinivel (Hlas-SD) és Robert Ficoval (Smer-SD) egyelőre nem sikerül megszerveznie, most úgy véli, külön fog tárgyalni velük. Bár a Smer-SD és a Hlas-SD egymással verseng a választókért, Danko szerint még a választás előtt fel kellene venniük a kapcsolatot. Az SNS azt is mérlegeli, hogy csatlakozik a Hlas-SD Nemzeti petíció a változásért kezdeményezéséhez.

Danko nem akarja, hogy megismétlődjön a 2016-os helyzet, amikor, mint kijelentette, csak úgy sikerült megakadályozni, hogy Igor Matovič részvételével alakuljon kormány, hogy az SNS úgy döntött, inkább a Most-Híddal, a Smer-SD-vel és a Sieť párttal fog kormányozni. Az OĽANO, az SaS, a Sme rodina és a Za ľudí 2020-ban megalakuló kormányáról Danko azt mondta: „Három év kísérletezgetés van mögöttünk. Olyan emberek kerültek a kormányba, akik nem voltak felkészülve erre. Alapvető változásra van szüksége az országnak”.


TASR