Danko szerint a koalíció a kormányfőcseréről is tárgyal

A koalíció Robert Fico (Smer-SD) kormányfő lecserélésének lehetőségéről is tárgyal – ismerte el Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke kedden, aki szerint még nem vetették el teljesen a kormány mélyreható átalakításának a lehetőségét. 

Danko szerint a koalíció a kormányfőcseréről is tárgyal
Fotó: TASR/Michal Svítok

Egyelőre nem egyeztek meg az előrehozott választásokról sem. A tárgyalás folytatódik.

Danko emlékeztetett: a személycserét a kormányfői poszton korábban Lucia Žitňanská (Híd) igazságügy-miniszter vetette fel.

Hozzátette: ha a koalíció egyezségre jut, tájékoztatni fog róla.

A házelnök egyben hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is ellátja a feladatát és élvezi a parlament bizalmát is. A Híd párt tegnapi állásfoglalása, mely szerint Bugárék előrehozott választásokat akarnak, ellenkező esetben kilépnek a koalícióból, Danko számára nem jelenti automatikusan a kormány végét.

Bugár Béla, a Híd elnöke is megerősítette, hogy egyelőre nem született koalíciós megegyezés. Sólymos László, a párt alelnöke és környezetvédelmi miniszter elutasította, hogy a Hídnak felajánlották volna a kormányfői posztot.

Miroslav Číž, a Smer-SD képviselője szerint a kormány mélyreható átalakításának lehetősége továbbra is játékban van, arról azonban nem nyilatkozott, hogy ez Robert Fico kormányfő távozását jelentené-e.

„Meg kell várni a tárgyalások végét” – tette hozzá.

TASR